Business & Finance Δευτέρα 8/11/2021, 21:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τουρκία: Μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών για την ενεργειακή κρίση

Τουρκία: Μέτρα ελάφρυνσης των νοικοκυριών για την ενεργειακή κρίση

Στην κατάργηση δύο πάγιων τελών που επιβαρύνουν τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος θα προχωρήσει η Τουρκία, όπως ανακοίνωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στόχος των ελαφρύνσεων είναι η ανακούφιση των νοικοκυριών, ώστε να αντιμετωπίσουν το αυξημένο ενεργειακό κόστος. Όπως επεσήμανε ο πρόεδρος της γειτονικής, κυβέρνηση έχει ήδη λάβει σχετικά μέτρα ελάφρυνσης, επιδοτώντας τμήμα του ενεργειακού κόστους, ώστε οι επιβαρύνσεις να μην είναι τόσο μεγάλες για τους καταναλωτές.

Στις δηλώσει αυτές προέβη ο Τούρκος πρόεδρος μετά την ολοκλήρωση του σημερινού υπουργικού συμβουλίου, σε μια προσπάθεια της κυβέρνησης να στηρίξει τους πολίτες κατά την ενεργειακή κρίση.

Η ελάφρυνση αφορά αφενός ένα τέλος ύψους 2% για τη χρηματοδότηση της κρατικής τηλεόρασης TRT αφετέρου ένα τέλος ύψους 1% για το πολύ υψηλό ενεργειακό κόστος.

«Χωρίς να διαταρράσονται οι ισολογισμοί των επιχειρήσεων του ενεργειακού κλάδου ή οι πολίτες μας να γίνονται θύματα, θα συνεχίσουμε να διαχειριζόμαστε αυτή την ενεργειακή κρίση», τόνισε ο Τούρκος πρόεδρος στην ανακοίνωσή του.

Την περασμένη εβδομάδα διέρρευσε στον Τύπο πως η κυβέρνηση ετομάζει νέο πακέτο δημοσιονομικής στήριξης κυρίως για τα νοικοκυριά με χαμηλό κατά κεφαλήν εισόδημα, το οποίο θα περιλαμβάνει μέτρα όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού, η παροχή βοήθειας για το υψηλό ενεργειακό κόστος και η αύξηση των μισθών για τους δημοσίους υπαλλήλους. Τα μέτρα που ανακοινώθηκαν σήμερα ενδέχεται να αποτελούν μέρος του πακέτου που ετοιμάζεται.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Τουρκία αντιμετωπίζει σοβαρές πληθωριστικές πιέσεις με συγκεκριμένα τις τιμές τροφίμων να έχουν εκτοξευθεί από τα τέλη του Σεπτεμβρίου. Παράλληλα, ο Τούρκος πρόεδρος συνεχίζει να ακολουθεί την τακτική της αύξησης των επιτοκίων, με αποτέλεσμα να αποσταθεροποιείται εκ νέου η λίρα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ο Μπιλ Γκέιτς θέλει να σώσει τον πλανήτη με έδρα την Τουρκία

Τουρκία: Πιο κοντά στο 20% ο πληθωρισμός – Νέες πιέσεις στη λίρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News