Business & Finance Κυριακή 16/10/2022, 22:23
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Δέσμευση Βρετανού ΥΠΟΙΚ ότι θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών

Δέσμευση Βρετανού ΥΠΟΙΚ ότι θα ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των χρηματοπιστωτικών αγορών

Ο νέος υπουργός Οικονομικών Τζέρεμι Χαντ υποσχέθηκε να κερδίσει ξανά την οικονομική αξιοπιστία της Βρετανίας λαμβάνοντας πλήρως υπόψη τα σχέδια της κυβέρνησης για τη φορολογία και τις δαπάνες, ενώ επέμεινε η πολιτική προϊσταμένη του, Λιζ Τρας να παραμείνει επικεφαλής της χώρας.

Η πρωθυπουργός Τρας διόρισε τον Χαντ την Παρασκευή σε μια προσπάθεια να σώσει την ηγεσία της καθώς η εμπιστοσύνη στην ικανότητά της να διοικήσει τη χώρα εξανεμίστηκε τόσο στο εσωτερικό του κόμματός της όσο και στις διεθνείς χρηματοπιστωτικές αγορές.

Οι εφημερίδες της Κυριακής ήταν γεμάτες με ιστορίες και σχέδια για την αντικατάστασή της.

Οι επενδυτές έχουν πουλήσει σε μεγάλο βαθμό βρετανικά κρατικά ομόλογα από τις 23 Σεπτεμβρίου, όταν ο προκάτοχος του Χαντ, Κουάσι Κουαρτένγκ, ανακοίνωσε μια σειρά από μη χρηματοδοτούμενες φορολογικές περικοπές χωρίς τη δημοσίευση μιας σειράς ανεξάρτητων οικονομικών προβλέψεων.

Τα αρνητικά αποτελέσματα οδήγησαν την Τράπεζα της Αγγλίας σε μια επείγουσα παρέμβαση για την προστασία των συνταξιοδοτικών ταμείων και αύξησαν το κόστος των στεγαστικών δανείων, επιβαρύνοντας τα οικονομικά των Βρετανών.

«Αυτό που πρόκειται να κάνω… είναι να δείξω στις αγορές, στον κόσμο, στους ανθρώπους που παρακολουθούν στο σπίτι, ότι μπορούμε να λογοδοτήσουμε σωστά για κάθε δεκάρα των φορολογικών δαπανών μας», είπε ο Χαντ στο τηλεοπτικό δίκτυο BBC σε συνέντευξή του που μεταδόθηκε. την Κυριακή.

Το πρώτο τεστ για τον Χαντ και την Τρας έρχεται το πρωί της Δευτέρας, όταν οι συναλλαγές στην αγορά των ομολόγων ξαναρχίζουν χωρίς την υποστήριξη του προγράμματος αγοράς ομολόγων της Τράπεζας της Αγγλίας, το οποίο έληξε την Παρασκευή.

Η οικονομία της Βρετανίας κινδυνεύει να μπει σε ύφεση την ίδια στιγμή που η κεντρική τράπεζα αυξάνει τα επιτόκια για να ελέγξει τον εκτοξευόμενο πληθωρισμό. Ο διοικητής της τράπεζας Άντριου Μπέιλι δήλωσε το Σάββατο ότι πιστεύει ότι θα χρειαζόταν μεγάλη αύξηση επιτοκίων στις αρχές Νοεμβρίου.

Η Τρας -που ανέλαβε την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος μόλις πριν από 41 ημέρες, αφού υποσχέθηκε να μειώσει τους φόρους- απέλυσε τον Κουαρτένγκ την Παρασκευή και έχει εγκαταλείψει βασικά μέρη του προγράμματος που συμφώνησαν από κοινού.

Το χάος έχει τροφοδοτήσει τη δυσαρέσκεια στο κυβερνών κόμμα, το οποίο έχει ήδη διασπαστεί πριν από την Παρασκευή και βρίσκεται πολύ πίσω από το αντιπολιτευόμενο Εργατικό Κόμμα στις δημοσκοπήσεις.

Τρεις συντηρητικοί βουλευτές την Κυριακή ζήτησαν χωριστά την παραίτησή της.

Ένας νομοθέτης στην επιτροπή που διοργανώνει διαγωνισμούς ηγεσίας είπε ότι οι κανόνες, που προστατεύουν την Τρας από μια επίσημη αμφισβήτηση για 12 μήνες, θα μπορούσαν να αλλάξουν εάν το ήθελε η «συντριπτική πλειοψηφία» των Συντηρητικών βουλευτών.

«Δεν νομίζω ότι είμαστε κοντά σε αυτό αυτή τη στιγμή», είπε στο Sky News ο Τζέφρι Κλίφτον-Μπράουν, Ταμίας της Επιτροπής 1922.

Ακόμη και ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επέκρινε το αρχικό οικονομικό σχέδιο της Τρας ως λάθος.

Αφού κατέλυσε αποτελεσματικά το στοίχημα της Τρας ότι οι φορολογικές περικοπές θα τονώσουν την οικονομική ανάπτυξη και θα πλήρωναν τις δημόσιες δαπάνες, ο Χαντ είπε ότι θα προχωρήσει παραπέρα, συμπεριλαμβανομένης της επιβολής αυστηρότερων ελέγχων στις δαπάνες και ορισμένων αυξήσεων φόρων.

«Θα ζητήσω από κάθε κυβερνητικό τμήμα να προχωρήσει σε επαρκή εξοικονόμηση πόρων», είπε, προσθέτοντας ότι ενώ ήθελε να κρατήσει άλλες φορολογικές περικοπές που είχε υποσχεθεί η κυβέρνηση, δεν αποκλείει τίποτα στην προσπάθειά του να εξισορροπήσει τις δαπάνες.

Λεπτομέρειες για το δημοσιονομικό πρόγραμμα θα αναφέρει σε δηλώσεις του στις 31 Οκτωβρίου.

Οι Sunday Times ανέφεραν ότι οι αρχικές προβλέψεις του Office for Budget Responsibility έδειξαν έλλειμμα 72 δισ. λιρών (80 δισ. δολ.) στα υπάρχοντα σχέδια. Η εφημερίδα ανέφερε επίσης ότι ο Χαντ θα καθυστερήσει μια προγραμματισμένη μείωση του βασικού συντελεστή φόρου εισοδήματος.

Το Υπουργείο Οικονομικών αρνήθηκε να σχολιάσει την έκθεση.

Ερωτηθείς εάν οι αγορές θα είχαν εμπιστοσύνη στα σχέδιά του, ο Χαντ είπε στο BBC: «Λοιπόν, νομίζω, ξέρετε, για τους ανθρώπους που διαπραγματεύονται τις αγορές, οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια».

Ο πρώην υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Τσάρλι Μπιν, δήλωσε στο Sky ότι τα γεγονότα είχαν επηρεάσει την αξιοπιστία της Βρετανίας.

«Βασικά έχουμε μετακινηθεί στο να μοιάζουμε περισσότερο στην Ιταλία και την Ελλάδα παρά στις ΗΠΑ ή τη Γερμανία» δήλωσε.

Ενώ ο Χαντ προσπαθεί να αντιμετωπίσει την πίεση της χρηματοπιστωτικής αγοράς, η Τρας πρέπει να αντιμετωπίσει την ανταρσία μέσα από το κόμμα της.

Αναφορές που επικαλούνται ανώνυμες πηγές γέμισαν τις εφημερίδες της Κυριακής, με τον υπουργό Άμυνας Μπεν Γουάλας να προβάλλεται ως ο προτιμώμενος αντικαταστάτης των ανώτερων νομοθετών από την Sunday Mirror και τον Rishi Sunak -τον οποίο νίκησε η Τρας τον περασμένο μήνα στην εσωτερική αναμέτρηση του Συντηρητικού Κόμματος- να χαρακτηρίζεται ως άλλος πιθανός διάδοχος από την Sun την Κυριακή.

Γράφοντας στη Sun, η Τρας παραδέχτηκε ότι τα σχέδιά της είχαν προχωρήσει «πιο πέρα και πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι αγορές».

«Άκουσα, κατάλαβα», έγραψε. «Δεν μπορούμε να ανοίξουμε το δρόμο για μια οικονομία χαμηλών φόρων και υψηλής ανάπτυξης χωρίς να διατηρήσουμε την εμπιστοσύνη των αγορών στη δέσμευσή μας για υγιή οικονομία».

Ο συντηρητικός νομοθέτης Ρόμπερτ Χάλφον είπε ότι τα αρχικά σχέδια της είχαν κάνει την κυβέρνηση να μοιάζει με «ελευθεριακούς τζιχαντιστές» που αντιμετώπισαν ολόκληρη τη χώρα ως εργαστηριακά ποντίκια πάνω στα οποία διεξήγαγαν πειράματα εξαιρετικά ελεύθερης αγοράς.

Είπε στο Sky ότι αν και δεν ζητά την παραίτησή της τώρα, τα πράγματα πρέπει να βελτιωθούν.

Ο Χαντ ρωτήθηκε εάν, δεδομένης της δραστικής αλλαγής πολιτικής που επέβλεψε, διοικούσε πλέον ουσιαστικά την κυβέρνηση.

«Η πρωθυπουργός είναι αρμόδια», είπε. «Έχει αλλάξει τον τρόπο που θα φτάσουμε εκεί. Δεν έχει αλλάξει τον προορισμό, που είναι να κάνει τη χώρα να αναπτυχθεί.»

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News