Business & Finance Τετάρτη 5/10/2022, 20:06
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Κομισιόν: Βάζει στο τραπέζι το πλαφόν με επιστολή της στους ηγέτες της Ε.Ε.

Κομισιόν: Βάζει στο τραπέζι το πλαφόν με επιστολή της στους ηγέτες της Ε.Ε.

Σε μία στροφή πολιτικής, η Ε.Ε. βάζει στο τραπέζι το ενδεχόμενο επιβολής προσωρινού πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου αλλά και ένα συγκεκριμένο ανώτατο όριο στο κόστος του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ενέργειας, όπως αναφέρει η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, σε επιστολή που εστάλη στους ηγέτες των χωρών της Ε.Ε. σήμερα Τετάρτη, λίγο πριν από την άτυπη Σύνοδο Κορυφής της Πράγας.

Η στροφή αυτή προκαλεί ιδιαίτερη αίσθηση, ειδικά μετά τις προσπάθειες των «15» στις οποίες είχε πρωτοστατήσει η Ελλάδα, η Ιταλία, το Βέλγιο και η Πολωνία, με Ευρωπαίους διπλωμάτες να υπογραμμίζουν ότι οι χώρες αυτές θα ασκήσουν πίεση στην άτυπη σύνοδο και θα ζητήσουν «ισχυρό πολιτικό μήνυμα» για την ανάγκη μείωσης των τιμών του φυσικού αερίου.

Μάλιστα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου στην Αθήνα, ανέφερε ότι η επιστολή της προέδρου της Κομισιόν προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και την επιμονή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση.

Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπογραμμίζει την ανάγκη συνεργασίας « με τα κράτη μέλη» για να αναπτυχθεί μια παρέμβαση για τον περιορισμό των τιμών στην αγορά φυσικού αερίου, τονίζοντας ωστόσο ότι πρέπει να αναγνωριστούν οι κινδύνοι που συνεπάγεται ένα πλαφόν στις τιμές. 

Επισημαίνει ταυτόχρονα ότι «το κύριο σημείο αναφοράς τιμής για όλο το φυσικό αέριο που διακινείται στην ΕΕ, το TTF, δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτική του εισαγόμενου αερίου» και γι΄αυτό η Κομισιόν άρχισε να εργάζεται για έναν συμπληρωματικό δείκτη τιμών που να αντικατοπτρίζει καλύτερα την ενεργειακή πραγματικότητα της Ευρώπης και να εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς που ευνοεί τις χαμηλότερες τιμές.

Ενώ οι τιμές του φυσικού αερίου έχουν μειωθεί τις τελευταίες εβδομάδες, παραμένουν πολύ υψηλές και γι΄αυτό θα πρέπει να προστατεύσουμε την ενιαία μας αγορά με μία ενωμένη και κοινή ευρωπαϊκή απάντηση, διατηρώντας ίσους όρους ανταγωνισμού, είπε χαρακτηριστικά, παρουσιάζοντας τα βασικά σημεία του οδικού χάρτη που θα διαμορφώσει τα επόμενα βήματα της Ε.Ε. στην αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης: 

Εντατικοποίηση των διαπραγματεύσεων με τους αξιόπιστους προμηθευτές, όπως η Νορβηγία και οι ΗΠΑ, για τη μείωση των τιμών εισαγόμενου αερίου κάθε είδους. «Οι συνεχιζόμενες συνομιλίες μας με τη Νορβηγία θα πρέπει να καταλήξουν σε μια μακροπρόθεσμη ενεργειακή εταιρική σχέση που αντανακλά την κοινή μας φιλοδοξία για την απαλλαγή από τις ανθρακούχες εκπομπές και προσφέρει μια προοπτική για χαμηλότερες τιμές του φυσικού αερίου», σύμφωνα με την πρόεδρο. 

Δημιουργία ευρωπαϊκής πλατφόρμας ενέργειας ικανής να διαδραματίσει κεντρικό ρόλο στην εξασφάλιση της πρόσβασης όλων των χωρών στις ανταγωνιστικές προμήθειες φυσικού αερίου παγκοσμίως. Καλώ εσάς και τις εταιρείες να ενισχύσετε την κοινή προσέγγιση. Για να μπορέσει η πλατφόρμα να διαδραματίσει αποτελεσματικά τον ρόλο της, θα πρέπει να υπάρχουν κανόνες για τη συμμετοχή των κρατών μελών και της βιομηχανίας. Πρωτίστως, θα πρέπει να συντονίζει την κοινή διαχείριση πλήρωσης και αποθήκευσης ενόψει της επόμενης σεζόν πλήρωσης. Δεύτερον, να οδηγήσει σε μεγαλύτερη πρόσβαση σε νέες ή πρόσθετες πηγές φυσικού αερίου σε όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ, αποφεύγοντας δαπανηρές και αναποτελεσματικές και τρίτον, να υπάρξει δέσμευση μακροπρόθεσμα σε συνεργασίες με προμηθευτές, παρέχοντας μια προοπτική από την τρέχουσα κατάσταση έκτακτης ανάγκης σε μελλοντική παροχή υδρογόνου με ανανεώσιμες πηγές.

Συνεργασία με τα κράτη μέλη για να αναπτυχθεί μία παρέμβαση για τον περιορισμό των τιμών στην αγορά φυσικού αερίου. Το κύριο σημείο αναφοράς τιμής για όλο το φυσικό αέριο που διακινείται στην ΕΕ, το TTF, δεν είναι πλέον αντιπροσωπευτική του εισαγόμενου αερίου. Η Επιτροπή άρχισε να εργάζεται για έναν συμπληρωματικό δείκτη τιμών της ΕΕ για να αντικατοπτρίζει καλύτερα την ενεργειακή πραγματικότητα της Ευρώπης και να εξασφαλίζει καλύτερη λειτουργία της αγοράς που ευνοεί τις χαμηλότερες τιμές. Εν αναμονή της εισαγωγής ενός τέτοιου συμπληρωματικού δείκτη αναφοράς, θα πρέπει να εξεταστεί μια τιμή περιορισμού σε σχέση με το TTF με τρόπο που να συνεχίζει να εξασφαλίζει την προμήθεια αερίου σε Ευρώπη και σε όλα τα κράτη μέλη και αυτό θα καταδείξει ότι η ΕΕ δεν είναι έτοιμη να το κάνει οποιοδήποτε τίμημα για το φυσικό αέριο.

– Για να αποφευχθούν οι κίνδυνοι που συνεπάγεται ένα ανώτατο όριο στις τιμές του φυσικού αερίου θα χρειαστεί να είναι πιο απαιτητικές οι υποχρεώσεις εξοικονόμησης αερίου που καταρτίστηκε, μέσω δημοπρασιών μείωσης της ζήτησης σε επίπεδο ΕΕ, καθώς και δεσμευτικών συμφωνιών αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών μελών. Η Επιτροπή θα συνεργαστεί στενά μαζί με τις αρχές για να σχεδιάσουν ένα πιθανό μέτρο περιορισμού της ικανότητας, έχοντας υπόψη τις εθνικές διαφορές στην αγορά ενέργειας.

Εξετάζεται η εισαγωγή προσωρινού ανώτατου όριο στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Αυτό θα πρέπει να σχεδιαστεί έτσι ώστε να μην αυξάνει τη συνολική κατανάλωση αερίου. 

Ανάγκη ενίσχυσης των επενδύσεων για να επιταχυνθει η μετάβαση στην ενεργειακή ανεξαρτησία. Επενδύσεις σε υποδομές όπως αγωγοί, διασυνδέσεις ή ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και ενεργειακή απόδοση (όπως η μόνωση σπιτιών και η εγκατάσταση αντλιών θερμότητας) θα βοηθήσουν ώστε να περιοριστεί η έκθεση σε υψηλές τιμές ορυκτών ενέργειας. Επίσης, η Επιτροπή θα εξετάσει συμπληρωματικές πηγές χρηματοδότησης για την ενίσχυση της δύναμης του REPowerEU.

Συνέχιση των προσπαθειών για διαρθρωτική μεταρρύθμιση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας. Μέχρι το τέλος του έτους η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις ιδέες της στο Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο για τη μεταρρύθμιση που καθιστά την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας κατάλληλη για ένα μέλλον πιο απελευθερωμένο από τις εκπομπές άνθρακα.

 

Η δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου

 

«Η επιστολή της Προέδρου της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν προς τα μέλη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, δικαιώνει τις πρωτοβουλίες και την επιμονή του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη να υπάρξει ευρωπαϊκή απάντηση στην ενεργειακή κρίση. Οι θέσεις της Προέδρου της Κομισιόν για την ανάληψη δραστικών πρωτοβουλιών απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, υιοθετώντας τις προτάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για την επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου όλων των ειδών στην αγορά της Ευρώπης, ώστε να μειωθεί η επιβάρυνση των καταναλωτών, πρέπει να γίνουν αποφάσεις ώστε να συμβάλουν αποφασιστικά στην ελάφρυνση των βαρών που σηκώνουν οι ευρωπαίοι πολίτες. Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιτρέψει στη Ρωσία να χρησιμοποιήσει την ενέργεια ως όπλο για να επιφέρει πόνο και να αποσταθεροποιήσει τις ευρωπαϊκές κοινωνίες.  
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υιοθετεί τη θέση, τη ρητορική και τα επιχειρήματα της Ελλάδος που εισηγήθηκε και υπερασπίζεται ο Έλληνας Πρωθυπουργός εδώ και αρκετό καιρό ως την αποτελεσματικότερη λύση στην ενεργειακή κρίση. Πρόκειται για μια σημαντική στιγμή και την απόλυτη προσωπική δικαίωση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Όπως και στην περίοδο της πανδημίας, η Ελλάδα είναι πρωτοπόρα στην εξεύρεση αποτελεσματικών τρόπων υπέρβασης των προβλημάτων».

 

moneyreview.gr

 

Διαβάστε επίσης:

Διχάζουν τα 200 δισ. ευρώ της Γερμανίας – Τι κάνουν οι υπόλοιπες χώρες 

Σίμσον: Το ενεργειακό μοντέλο της Ιβηρικής μπορεί να δώσει μαθήματα στην Ε.Ε.

Ευ. Μυτιληναίος: Στα 100 ευρώ/MWh θα πέσει το φυσικό αέριο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News