Business & Finance Τρίτη 4/10/2022, 22:30
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Σίμσον: Το ενεργειακό μοντέλο της Ιβηρικής μπορεί να δώσει μαθήματα στην Ε.Ε.

Σίμσον: Το ενεργειακό μοντέλο της Ιβηρικής μπορεί να δώσει μαθήματα στην Ε.Ε.

Καθησυχαστική εμφανίστηκε η Επίτροπος της Ε.Ε. για την Ενέργεια Κάντρι Σίμσον, λέγοντας ότι η Ευρώπη έχει αποθηκεύσει επαρκείς ποσότητες φυσικού αερίου για να αντεπεξέλθει στις ανάγκες του χειμώνα χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο, με την προϋπόθεση ωστόσο ότι οι καιρικές συνθήκες θα είναι ήπιες. 

Ανέφερε επίσης ότι η Ε.Ε. μπορεί να πάρει μαθήματα από το μηχανισμό της Ισπανίας και της Πορτογαλίας για την επιβολή ανώτατου ορίου στις τιμές φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας, παρότι, όπως είπε, το σχήμα αυτό δεν είναι ακόμη σε θέση να χρησιμοποιηθεί σε ολόκληρη την Ευρώπη. 

«Μπορούμε αναμφισβήτητα να μάθουμε από την εμπειρία της Ιβηρικής. Τα μέτρα ωστόσο δεν μπορούν αυτομάτως να ταιριάξουν σε ολόκληρη την Ευρώπη», είπε η Σίμσον σε συνάντηση που είχε με μέλη επιτροπής του Ευρωκοινοβουλίου, επικαλούμενη το μεγάλο αριθμό τέρμιναλ LNG που διαθέτουν οι δύο χώρες της Ιβηρικής – κάτι που πολλές χώρες της Ε.Ε. δεν έχουν – ως βασική αιτία που το σχέδιο αυτό δεν μπορεί να λειτουργήσει στην Ε.Ε..

Τόνισε δε ότι η Κομισιόν εξετάζει διάφορες επιλογές για να συγκρατήσει την άνοδο των τιμών φυσικού αερίου. Και αυτή η προσπάθεια θα καθοδηγηθεί από την έκβαση της άτυπης συνάντησης των ηγετών της Ε.Ε. στην Πράγα αυτή την Παρασκευή. 

Στα θέματα που θα συζητηθούν την Παρασκευή είναι η διαπραγμάτευση συμφωνίας με προμηθευτές για μειωμένες τιμές φυσικού αερίου και η δημουργία ενός πλαισίου για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Το πλαφόν στην τιμή, προσέθεσε, θα πρέπει ωστόσο να συνοδεύεται από δέσμευση για περαιτέρω μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο. 

Αναφερόμενη στην πρόταση για επιβολή πλαφόν στις τιμές χονδρικής φυσικού αερίου, η Σίμσον επανέλαβε ότι αυτό ενέχει κινδύνους και προκλήσεις για την ασφάλεια της προσφοράς και της ομαλής ροής μεταξύ των χωρών. 

Ένα θέμα που επίσης θα συζητηθεί, σύμφωνα με την Επίτροπο, είναι να καθοριστεί ένα ευέλικτο όριο στην τιμή του φυσικού αερίου στα συμβόλαια που διαπραγματεύονται στο ΤΤF του Άμστερνταμ. Αυτό το μέτρο, εξήγησε, θα είναι προσωρινό, ενώ ήδη η Ε.Ε. εξετάζει και τη δημιουργία εναλλακτικού δείκτη στον TTF για την τιμή του LNG. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News