Business & Finance Παρασκευή 30/09/2022, 12:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για την ενέργεια – Τα τρία σημεία

«Αγκάθι» το πλαφόν στο φυσικό αέριο.

ΕΕ: Πολιτική συμφωνία για την ενέργεια – Τα τρία σημεία

Σε πολιτική συμφωνία για τα μέτρα προς μείωση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας κατέληξε το έκτακτο συμβούλιο των υπουργών Ενέργειας της Ε.Ε., όπως ανακοίνωσε η τσεχική προεδρία μέσω Twitter. Ωστόσο, εκκρεμεί ακόμη το ζήτημα του πλαφόν στο φυσικό αέριο.

Στην σχετική ανάρτηση αναφέρεται πως τα κράτη μέλη της Ε.Ε. συμφώνησαν σε

  • υποχρεωτική μείωση της ζήτησης ηλεκτρικής ενέργειας
  • πλαφόν στα έσοδα των παραγωγών ηλεκτρικής ενέργειας με χαμηλά λειτουργικά κόστη και
  • συνεισφορά αλληλεγγύης από τους παραγωγούς ορυκτών καυσίμων

Σε δύο στρατόπεδα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο

Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε ό,τι αφορά τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης στη Γηραιά Ήπειρο, συμπεριλαμβανομένου του μέτρου για επιβολή πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου.

Υπενθυμίζεται πως 15 κράτη-μέλη της Ε.Ε. έχουν ήδη ταχθεί υπέρ της επιβολής πλαφόν στο φυσικό αέριο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Το πλαφόν θα έπρεπε να τεθεί σε ένα επίπεδο, το οποίο είναι «υψηλό και αρκετά ευέλικτο, ώστε να επιτρέψει στην Ευρώπη να προσελκύσει τους απαιτούμενους πόρους», αναφέρεται στη σχετική πρόταση που υπέβαλαν η Ελλάδα, το Βέλγιο, η Πολωνία και η Ιταλία. Οι τέσσερις χώρες διαφωνούν με τον ισχυρισμό της Κομισιόν ότι ένα ευρείας κλίμακας πλαφόν θα απαιτεί «σημαντικού ύψους οικονομικούς πόρους» για την χρηματοδότηση έκτακτων αγορών φυσικού αερίου στην περίπτωση που οι τιμές διαμορφωθούν υψηλότερα από το πλαφόν.

H υπουργός ενέργειας του Βελγίου, Tinne Van der Straeten, δήλωσε ότι απαιτούνται μόνο 2 δισ. ευρώ, γιατί οι περισσότερες εισαγωγές προς την Ευρώπη πραγματοποιούνται στο πλαίσιο μακροχρόνιων συμβάσεων ή φτάνουν μέσω αγωγών από χώρες που θα δυσκολευτούν να βρουν εναλλακτικούς πελάτες. Το ποσό αυτό είναι πενιχρό σε σχέση με τα 140 δισ. ευρώ που αναμένονται σε επίπεδο Ε.Ε. από τους περιορισμούς στα έσοδα των ενεργειακών επιχειρήσεων.

Ωστόσο, η Γερμανία, η Αυστρία, η Ολλανδία και άλλα κράτη μέλη προειδοποιούν ότι ένα τέτοιου είδους πλαφόν θα καταστήσει δύσκολο για τις χώρες να αγοράσουν φυσικό αέριο, εάν δεν μπορούν να ανταγωνιστούν με τους αγοραστές στις παγκόσμιες αγορές.

Σημειώνεται πως η Κομισιόν έχει προτείνει και ένα πιο περιορισμένο μέτρο, με επιβολή πλαφόν μόνο στην τιμή του ρωσικού αερίου ή στο φυσικό αέριο που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Συμβούλιο υπουργών Ενέργειας: Η μείωση της κατανάλωσης, το φυσικό αέριο και το monitoring

Επιμένει στην πρόταση για πλαφόν στο ρωσικό φυσικό αέριο η Κομισιόν

Κομισιόν: Δύσκολη και επικίνδυνη για την ενεργειακή ασφάλεια η επιβολή πλαφόν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News