Business & Finance Πέμπτη 29/09/2022, 15:42
REUTERS

Φόβοι και για τηλεπικοινωνιακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη τον χειμώνα

Φόβοι και για τηλεπικοινωνιακό μπλακ άουτ στην Ευρώπη τον χειμώνα

Ενόψει ενός εξαιρετικά δύσκολου χειμώνα σε ό,τι αφορά την ενεργειακή επάρκεια της Ευρώπης, ένα νέο ζήτημα αναδύεται στην επιφάνεια: το ενδεχόμενο να σβήσουν οι οθόνες των κινητών μας τηλεφώνων δεν αποκλείεται. Σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters, αυτό το σενάριο ενδέχεται να πραγματοποιηθεί εφόσον οι διακοπές ρεύματος ή οι υποχρεωτικοί περιορισμοί της κατανάλωσης συνεχιστούν στη Γηραιά Ήπειρο.

Ειδικότερα, η απόφαση της Ρωσίας να σταματήσει την παροχή φυσικού αερίου μέσω της βασικής διόδου εφοδιασμού της Ευρώπης έχει αυξήσει τις πιθανότητες για ελλείψεις ηλεκτρικής ενέργειας. Στη Γαλλία συγκεκριμένα, η κατάσταση επιδεινώνεται από το κλείσιμο πολλών πυρηνικών σταθμών για λόγους συντήρησης.

Σύμφωνα με το Reuters, στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών εκφράζουν φόβους ότι ένας βαρύς χειμώνας θα εντείνει την πίεση στις υποδομές των τηλεπικοινωνιών της Ευρώπης, υποχρεώνοντας εταιρείες και κυβερνήσεις να αντισταθμίσουν τα βάρη. «Προς το παρόν, δεν υπάρχουν αρκετά εφεδρικά συστήματα σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες για να χειριστούν εκτεταμένες διακοπές ρεύματος», δήλωσαν τέσσερα στελέχη του κλάδου των τηλεπικοινωνιών στο Reuters.

Οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσπαθούν να διασφαλίσουν ότι οι επικοινωνίες θα συνεχιστούν ακόμη και αν οι διακοπές ρεύματος εξαντλήσουν τις εφεδρικές μπαταρίες που είναι εγκατεστημένες στις χιλιάδες κεραίες κινητής τηλεφωνίας στην την επικράτειά τους.

Συγκεκριμένα, η Ευρώπη έχει σχεδόν μισό εκατομμύριο πύργους τηλεπικοινωνιών και οι περισσότεροι από αυτούς διαθέτουν εφεδρικές μπαταρίες που διαρκούν περίπου 30 λεπτά για να λειτουργήσουν οι κεραίες κινητής τηλεφωνίας. Συνηθισμένες στην αδιάλειπτη παροχή ρεύματος για δεκαετίες, οι ευρωπαϊκές χώρες σπάνια διαθέτουν γεννήτριες που να παρέχουν εφεδρική ισχύ για μεγαλύτερη διάρκεια.

«Είμαστε λίγο κακομαθημένοι ίσως σε μεγάλα μέρη της Ευρώπης όπου η ηλεκτρική ενέργεια είναι αρκετά σταθερή και καλή», δήλωσε στο Reuters στέλεχος του κλάδου των τηλεπικοινωνιών. «Οι επενδύσεις στον τομέα αποθήκευσης ενέργειας ήταν ίσως λιγότερες από ό,τι σε ορισμένες άλλες χώρες» σχολίασε η πρόεδρος του Γαλλική Ομοσπονδία Τηλεπικοινωνιών (FFT), Λίζα Μπελουλό.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Black out φοβούνται οι τράπεζες – Ξεσκονίζουν τα σχέδια των lockdowns

Γεωργιάδης: Η Ελλάδα δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει blackout τον χειμώνα

Bloomberg: Οργανωμένα blackout σχεδιάζει από Ιανουάριο η Βρετανία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News