Business & Finance Τετάρτη 28/09/2022, 20:40
ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΚΡΙΣΗ

Κομισιόν: Δύσκολη και επικίνδυνη για την ενεργειακή ασφάλεια η επιβολή πλαφόν

Κομισιόν: Δύσκολη και επικίνδυνη για την ενεργειακή ασφάλεια η επιβολή πλαφόν

Προειδοποίηση στις χώρες της Ε.Ε. ότι η επιβολή ενός διευρυμένου πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου αποτελεί μία ιδιαίτερα περίπλοκη διαδικασία και συνιστά κινδύνους για την ενεργειακή ασφάλεια, απηύθυνε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, σε ανάλυση που δημοσιοποίησε σήμερα το βράδυ με τις διάφορες επιλογές που εξετάζονται για τη συγκράτηση των τιμών φυσικού αερίου. 

«Η διαμόρφωση του ενδεδειγμένου επιπέδου για το πλαφόν θα ήταν μία ιδιαίτερα δύσκολη εξίσωση λόγω των διαφορετικών δυναμικών των αγορών και των κινδύνων που συνεπάγονται όσον αφορά στην ασφάλεια της προσφοράς», αναφέρει η Κομισιόν. 

Η ανάλυση υπογραμμίζει ακόμη ότι η επιβολή ενός πλαφόν στις τιμές φυσικού αερίου γενικότερα ενέχει τον κίνδυνο διακοπών στις ροές μεταξύ των χωρών μελών. Αυτό θα μπορούσε να λειτουργήσει, εξήγησε, μόνο εάν δημιουργηθεί μία νέα οντότητα για τη διανομή φυσικού αερίου μεταξύ των χωρών μελών. 

Παραδέχθηκε ωστόσο ότι η επιβολή πλαφόν στην τιμή του εισαγόμενου ρωσικού φυσικού αερίου θα μπορούσε να περιορίσει τα έσοδα της Ρωσίας. 

Σύμφωνα με την Κομισιόν, οι παρεμβάσεις στην αγορά της Ε.Ε. θα πρέπει να έχουν ως στόχο να αποσυμφορήσουν τις τιμές που πληρώνουν οι Ευρωπαίοι πελάτες για τις εισαγωγές φυσικού αερίου. Οι κοινές αγορές φυσικού αερίου θα μπορούσαν να συμβάλουν στην ισότιμη πρόσβαση των χωρών μελών της Ε.Ε. στις νέες πηγές ενέργειας και η Ε.Ε.

Επιπλέον, τονίζει ότι θα πρέπει να εξασφαλίσει αξιόπιστους προμηθευτές για να καταλήξει σε ένα κοινό μνημόνιο κατανόησης για τη μείωση των τιμών φυσικού αερίου. 

Η Κομισιόν σημείωσε επίσης ότι είναι έτοιμη να συζητήσει ένα προσωρινό μέτρο που θα περιορίζει την εξάρτηση των τιμών ηλεκτρικής ενέργειας από τις τιμές φυσικού αερίου. Ένα πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου που χρησιμοποιείται για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας θα μπορούσε να μειώσει τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας. 

Επίσης, η Κομισιόν προτείνει να τεθούν σε ισχύ προσωρινοί «κόφτες» στις συναλλαγές των προθεσμιακών που διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια ενέργειας σε περίπτωση υπερβολικά μεγάλης αύξησης των τιμών. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

ΕΕ: Νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας – Στο «τραπέζι» το πλαφόν στο ρωσικό πετρέλαιο

Ενεργειακή Κρίση: Οι πρότασεις της Ελλάδας και οι αποφάσεις που αναμένονται στην ΕΕ

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News