Business & Finance Παρασκευή 30/09/2022, 10:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τέλος εποχής για τη Meta: Μειώνει προσωπικό και εξοικονομεί χρήματα 

Τέλος εποχής για τη Meta: Μειώνει προσωπικό και εξοικονομεί χρήματα 

Ο CEO της Meta Platforms (μητρικής του Facebook) Μαρκ Ζάκερμπεργκ παρουσίασε χθες ένα σαρωτικό πλάνο αναδιάρθρωσης του κολοσσού των social media, το οποίο περιλαμβάνει για πρώτη φορά στην ιστορία του τη μείωση του προσωπικού που απασχολεί, βάζοντας τέλος σε μια εποχή ταχείας ανάπτυξης. 

Σε μια κίνηση που σύμφωνα με το Bloomberg αποτελεί την πρώτη μεγάλη μείωση εξόδων από τη ίδρυση του Facebook το 2004 ο Ζάκερμπεργκ ανακοίνωσε ότι θα «παγώσει» τις προσλήψεις και ότι θα αναδιοργανώσει ορισμένες ομάδες για να μειώσει τα έξοδα. H Meta πιθανότατα θα είναι μικρότερη το 2023 από ότι είναι τώρα, είπε. 

Ο ιδρυτής του Facebook ανακοίνωσε το πάγωμα των προσλήψεων κατά τη διάρκεια ενημέρωσης του προσωπικού, σύμφωνα με πηγή που επικαλείται το Bloomberg. Πρόσθεσε πως η εταιρεία θα μειώσει τους προϋπολογισμούς των περισσότερων τμημάτων, ακόμη και αυτών που αναπτύσσονται. «Ήλπιζα πως μέχρι τώρα η οικονομία θα είχε σταθεροποιηθεί», δήλωσε κατά πληροφορίες ο Ζάκερμπεργκ . «Όμως βλέπουμε πως κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί και θέλουμε να προχωρήσουμε σχετικά συντηρητικά». Εκπρόσωπος της Meta αρνήθηκε να σχολιάσει τις πληροφορίες. 

Η μετοχή της Meta που ήδη κατέγραφε απώλειες στη χθεσινή συνεδρίαση της Wall Street, υποχώρησε ακόμη περισσότερο μετά τις δηλώσεις του CEO της εταιρείας. Συνολικά, εφέτος, η μετοχή της Meta έχει υποχωρήσει κατά 60%. 

Σύμφωνα με το Bloomberg οι περικοπές εξόδων αποτελούν ξεκάθαρη ένδειξη πως η ανάπτυξης των εσόδων από διαφημίσεις επιβραδύνεται καθώς ο ανταγωνισμός για την προσοχή των χρηστών αυξάνεται. Το μοντέλο των στοχευμένων διαφημίσεων που ακολουθεί η Meta έχει χάσει κάποια από τη δυναμική του λόγω μεταξύ άλλων και των νέων περιορισμών που επέβαλλε η Apple στην παρακολούθηση των χρηστών των iPhone. Από την άλλη το Tik Tok απομακρύνει τους πιο νέους χρήστες από το Instagram. Την ίδια στιγμή ο Ζάκερμπεργκ έχει στοιχηματίσει και μάλιστα ακριβά στον ψηφιακό κόσμο του metaverse, μια προσπάθεια που όπως ο ίδιος έχει πει θα είναι ζημιογόνα για πολλά χρόνια. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News