Business & Finance Τρίτη 6/09/2022, 20:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Σε πτώση άνω του 3% το brent – Επέστρεψαν οι ανησυχίες

Πετρέλαιο: Σε πτώση άνω του 3% το brent – Επέστρεψαν οι ανησυχίες

Πτωτικά κινήθηκαν στη σημερινή συνεδρίαση οι τιμές πετρελαίου, καθώς επέστρεψαν οι ανησυχίες για τον αντίκτυπο των επιτοκιακών αυξήσεων και των lockdowns στη ζήτηση για καύσιμα, εξέλιξη που αντέστρεψε το διήμερο ράλι μετά την είδηση της πρώτης από το 2020 μείωσης της παραγωγής του ΟΠΕΚ+. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε περισσότερο από 3% στα 92,58 δολάρια το βαρέλι, ενώ στη Νέα Υόρκη η τιμή αργού κυμαινόταν στα 86,64 δολάρια με πολύ μικρότερη πτώση της τάξης του 0,3%. 

«Η αγορά χώνεψε την είδηση του ΟΠΕΚ+ και τώρα έχει στρέψει την προσοχή της στις ανησυχίες για τον πληθωρισμό και την οικονομία, τα περιοριστικά μέτρα στην Κίνα λόγω Covid και την απόφαση της ΕΚΤ στη συνεδρίαση της Πέμπτης», αναφέρει εκπρόσωπος της εταιρείας εμπορίας πετρελαίου PVM. 

H κίνηση του ΟΠΕΚ+, παρότι είναι γνωστό ότι δεν πρόκειται να αλλάξει τα δεδομένα στην αγορά, καθώς η μείωση είναι υπερβολικά μικρή, δείχνει, σύμφωνα με αναλυτές του Reuters, την πρόθεση του καρτέλ και των εταίρων του να στηρίξει τις τιμές πετρελαίου. 

Το πρόβλημα είναι ότι ενώ στοχεύει σε ένα επίπεδο τιμής γύρω στα 90 δολάρια το βαρέλι, η απειλή της ύφεσης για την παγκόσμια οικονομία εξαιτίας της ενεργειακής κρίσης εγείρει τον κίνδυνο να αναγκαστεί τους επόμενους μήνες να λάβει πολύ μεγαλύτερη δράση για να υπερασπιστεί ένα επίπεδο γύρω στα 50 δολάρια σε ορίζοντα έξι μηνών, καθώς η ζήτηση μπορεί να περιοριστεί σημαντικά. 

Αντίστοιχα, αναλυτές του CNBC θεωρούν την απόφαση του ΟΠΕΚ+ περισσότερο πολιτικό και συμβολικό μήνυμα, παρά ως παρέμβαση στην αγορά. «Ουσιαστικά, είναι μηδενική ποσότητα για την αγορά. Η αύξηση της παραγωγής πετρελαίου δεν ήταν σχεδόν τίποτε», ανέφερε η Έλεν Γουάλντ, πρόεδρος της Transversal Consulting. H ίδια πιστεύει ότι το συμβολικό μήνυμα για την αγορά ήταν πολύ πιο σημαντικό, γι΄αυτό και οι τιμές πετρελαίου επιδόθηκαν σε ράλι μετά την είδηση. 

 

 

 

 

moneyreview.gr

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News