Business & Finance Τρίτη 30/08/2022, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 6% στις τιμές – Φόβοι για μείωση της ζήτησης

Πετρέλαιο: «Βουτιά» 6% στις τιμές – Φόβοι για μείωση της ζήτησης

Περισσότερο από έξι δολάρια υποχώρησαν σήμερα οι τιμές πετρελαίου, στην πιο απότομη πτώση σε διάρκεια μηνός, εν μέσω ανησυχιών ότι η πυροδοτούμενη από τον πληθωρισμό εξασθένηση της παγκόσμιας οικονομίας θα μπορούσε να περιορίσει τη ζήτηση για καύσιμα, τη στιγμή που η αναταραχή στο Ιράκ δεν έχει επίπτωση στις εξαγωγές αργού της χώρας. 

Η τιμή brent στο Λονδίνο υποχώρησε ενδοσυνεδριακά 6%, διαμορφούμενη στα 98,85 δολάρια το βαρέλι, διολισθαίνοντας μάλιστα προς στιγμή στα 97,55 δολάρια, ενώ η τιμή αργού στη Νέα Υόρκη κινήθηκε στα 91,66 δολάρια.

Ο πληθωρισμός βρίσκεται κοντά σε διψήφια νούμερα σε πολλές από τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, ωθώντας τις κεντρικές τράπεζες σε ΗΠΑ και Ευρώπη να προσφύγουν σε πιο επιθετικές επιτοκιακές αυξήσεις, σε μία εξέλιξη που απειλεί την ανάπτυξη αλλά και τη ζήτηση για ενέργεια.  
  
Τα στοιχήματα για νέα μεγάλη επιτοκιακή αύξηση από την Φέντεραλ Ριζέρβ ώθησαν σε άνοδο το δολάριο. Όμως ένα ισχυρότερο αμερικανικό νόμισμα καθιστά πιο ακριβό το κόστος για τους αγοραστές άλλων νομισμάτων, καθώς το πετρέλαιο αποτιμάται σε δολάρια. 

Η «χαριστική βολή» στην πτώση δόθηκε από από το Ιράν, καθώς η νέα αναταραχή με το Ιράκ άφησε ανέπαφες τις εξαγωγές αργού του, όπως ανέφερε ο αναλυτής της UBS, Τζιοβάνι Στανόβο. Μάλιστα, το Ιράν άφησε να εννοηθεί ότι θα διοχετεύσει περισσότερο πετρέλαιο προς την Ευρώπη εάν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Οι πιέσεις έγιναν ακόμη πιο έντονες όταν η Gazprom ανακοίνωσε τα σχέδιά της να διπλασιάσει την παραγωγή πετρελαίου της στις εγκαταστάσεις της στη Δυτική Σιβηρία σε περισσότερα από 110.000 βαρέλια ημερησίως. 

Οι επενδυτές περιμένουν επίσης εναγωνίως τη συνάντηση των υπουργών από τις χώρες μέλη του ΟΠΕΚ+, συμπεριλαμβανομένης της Ρωσίας, στις 5 Σεπτεμβρίου. Η Σαουδική Αραβία έχει αφήσει ανοικτό το ενδεχόμενο μείωσης της παραγωγής από τον ΟΠΕΚ+, με πηγές να αναφέρουν ότι μία τέτοια κίνηση θα συνέπεφτε με μία αύξηση της παραγωγής από το Ιράν σε περίπτωση που επιτευχθεί συμφωνία για τα πυρηνικά του με τη Δύση.  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News