Business & Finance Κυριακή 4/09/2022, 15:44
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Επίσκεψη Σαρλ Μισέλ στο Κατάρ: Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Επίσκεψη Σαρλ Μισέλ στο Κατάρ: Στο επίκεντρο η ενεργειακή κρίση στην Ευρώπη

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ θα έχει συνομιλίες με το Κατάρ σχετικά με την ενεργειακή κρίση της Ευρώπης κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Ντόχα αυτή την εβδομάδα, δήλωσε την Κυριακή κυβερνητικός αξιωματούχος του Κατάρ.

Ο Μισέλ αναμένεται να επισκεφθεί το Κατάρ την Τρίτη, σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμά του.

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αναζητούν εναλλακτικές λύσεις για το φυσικό αέριο από τον κύριο προμηθευτή τους, τη Ρωσία από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στην Ουκρανία στα τέλη Φεβρουαρίου, με το κόστος ενέργειας της Ευρώπης να αυξάνεται καθώς οι ρωσικές ροές μειώθηκαν.

Η κρατική QatarEnergy, ένας από τους κορυφαίους εξαγωγείς φυσικού αερίου στον κόσμο, διαπραγματεύεται με πολλούς Ευρωπαίους αγοραστές εδώ και μήνες, αλλά δεν έχουν ανακοινωθεί νέες συμφωνίες.

«Ο Σαρλ Μισέλ θα συναντήσει αρκετούς υψηλόβαθμους αξιωματούχους για να συζητήσουν και να επανεξετάσουν περιφερειακά και διεθνή ζητήματα, όπως η κρίση Ρωσίας-Ουκρανίας, η ενεργειακή κρίση, καθώς και μια σειρά άλλων θεμάτων όπως το Αφγανιστάν, το Ιράν και η Παλαιστίνη-Ισραήλ», δήλωσε ο αξιωματούχος του Κατάρ στο Reuters.

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, που ήδη αγωνίζονται να διαχειριστούν τις αυξανόμενες τιμές του φυσικού αερίου, φοβούνται τις ελλείψεις φυσικού αερίου το χειμώνα που έρχεται, καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε την πιθανότητα να παραμείνει κλειστός ο μεγάλος αγωγός φυσικού αερίου της προς την Ευρώπη. Η Ρωσία παρέχει συνήθως το 40% του φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Το μεγαλύτερο μέρος της παραγωγής φυσικού αερίου του Κατάρ είναι δεσμευμένο με μακροπρόθεσμα συμβόλαια, κυρίως με αγοραστές στην Ασία, τα οποία το Κατάρ είπε ότι θα τιμήσει.

Ωστόσο, η QatarEnergy θα μπορούσε να αρχίσει να προμηθεύει τη Γερμανία με αέριο από το εργοστάσιο φυσικού αερίου Golden Pass στο Τέξας, στο οποίο κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο, ήδη από το 2024, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης του Κατάρ σε γερμανική εφημερίδα τον Μάιο.

Επιπλέον, το Κατάρ αναζητά νέους πελάτες για μια σημαντική επέκταση της παραγωγής φυσικού αερίου του, η οποία θα ενισχύσει τις εξαγωγές του κατά περίπου 63% και πρόκειται να ανακοινωθεί στις αρχές του 2027.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News