Business & Finance Παρασκευή 25/03/2022, 18:38
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: «Δύσκολες» οι διαπραγματεύσεις – Πολλές ακόμη οι διαφορές

Σύνοδος κορυφής Ε.Ε.: «Δύσκολες» οι διαπραγματεύσεις – Πολλές ακόμη οι διαφορές

Οι ηγέτες της Ε.Ε. δυσκολεύονται να συμφωνήσουν σε μέτρα για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αναζητώντας δύσκολους συμβιβασμούς ως προς τον τρόπο περιορισμού των επιπτώσεων στους καταναλωτές από τις αυξανόμενες τιμές φυσικού αερίου και πετρελαίου. 

Η δεύτερη ημέρα της συνόδου κορυφής σήμερα και οι συζητήσεις είναι ιδιαίτερα «έντονες», όπως αποκάλυψε κοινοτικός αξιωματούχος, σημειώνοντας ότι οι ηγέτες της Ε.Ε. οδεύουν προς μία συμφωνία σε κάποια σημεία, ειδικά στην κοινή προμήθεια φυσικού αερίου. 

Οι προτάσεις για την επιβολή πλαφόν στις τιμές ενέργειας για επιχειρήσεις και νοικοκυριά είναι πολύ πιο δύσκολες και δεν διαφαίνεται κοινό σημείο αναφοράς στον ορίζοντα ως προς την απαγόρευση των εισαγωγών ενέργειας από την Ρωσία, το μεγαλύτερο προμηθευτή φυσικού αερίου της Ευρώπης.

Σύμφωνα με το Politico, «έχει κυκλοφορήσει μια νέα έκδοση του κειμένου που λαμβάνει υπόψη όλες τις διαφορετικές τροπολογίες», δήλωσε στους δημοσιογράφους εκπρόσωπος του Σαρλ Μισέλ. “Όλες οι αντιπροσωπείες τη μελετούν τώρα … προχωράμε μπροστά, αλλά εξακολουθεί να είναι δύσκολο να προβλέψουμε πότε θα τελειώσει η συνεδρίαση». 

Οι ηγέτες της ΕΕ εξετάζουν τώρα μια πρόταση για τη δημιουργία μιας «κοινής πλατφόρμας αγορών», η οποία θα περιλαμβάνει χώρες των Δυτικών Βαλκανίων, καθώς και την Ουκρανία, τη Γεωργία και τη Μολδαβία, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο που παρακολουθεί τις συζητήσεις. 

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ ντε Κρου είπε ότι «η Ε.Ε. δεν είναι μόνο για μεγάλες ιδέες και μεγάλες συναντήσεις, αλλά και για να επιλύσει καθημερινά ζητήματα των πολιτών της, όπως ο αντίκτυπος από τον πόλεμο στην Ουκρανία», σημειώνοντας ότι «βρισκόμαστε σε πόλεμο και ότι σε μία τέτοια κατάσταση θα πρέπει να ληφθούν έκτακτα μέτρα».

Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ των προτάσεων του Ευρωπαϊκού Νότου για μία ευρείας κλίμακας παρέμβαση για τον περιορισμό των τιμών φυσικού αερίου για να προστατευθούν τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. Οι αντίθετες στην πρόταση χώρες, μεταξύη των οποίων η Γερμανία και η Ολλανδία, υποστηρίζουν ότι αυτό σημαίνει ουσιαστικά κρατική χρηματοδότηση των επιδοτήσεων σε ορυκτά καύσιμα. Θεωρούν επίσης ότι οι κυβερνήσεις της Ε.Ε. έχουν ήδη διοχετεύσει δισεκατομμύρια ευρώ σε φορολογικές μειώσεις και επιδοτήσεις για την προστασία των καταναλωτών και γι΄αυτό περαιτέρω δαπάνες θα πρέπει να εστιαστούν στη μετάβαση προς την πράσινη ενέργεια. 
 
Αντιθέτως, φαίνεται ότι υπάρχει συναίνεση μεταξύ των 27 στο σχέδιο για κοινές αγορές φυσικού αερίου ώστε να τιθασσευθούν οι τιμές. 

Επίσης, οι χώρες της Ε.Ε. παραμένουν διηρημένες ως προς το εάν θα πρέπει να απαγορεύσουν τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου προσθέτοντας και νέες κυρώσεις κατά της Μόσχας. Ο πρωθυπουργός της Πολωνίας ανέφερε ότι η Γερμανία, η Ουγγαρία και η Αυστρία είναι αυτές που προβάλουν τις περισσότερες αντιρρήσεις στην επιβολή εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. 
  

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters, Politico

Διαβάστε επίσης:

«Κόβει» σχέσεις με την ρωσική ενέργεια η Γερμανία

Έκλεισε το deal Κομισιόν – ΗΠΑ: Προμήθεια περισσότερου αμερικανικού LNG

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News