Business & Finance Παρασκευή 25/03/2022, 11:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Έκλεισε το deal Κομισιόν – ΗΠΑ: Προμήθεια περισσότερου αμερικανικού LNG

Έκλεισε το deal Κομισιόν – ΗΠΑ: Προμήθεια περισσότερου αμερικανικού LNG

Την αύξηση της προμήθειας αμερικανικού LNG προς την Ε.Ε. ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος. Η συμφωνία στην οποία κατέληξαν η αμερικανική και η ευρωπαϊκή πλευρά, προβλέπει την παροχή επιπλέον έως και 15 δισ. κμ LNG μέχρι το τέλος του έτους. Μαζί με επιπλέον προμήθειες από Κατάρ, Αίγυπτο και άλλες χώρες, η Κομισιόν στοχεύει να αντικαταστήσει έως και τα δύο τρίτα των εισαγωγών φυσικού αερίου από τη Ρωσία μέχρι το τέλος του 2022.

Βάσει της συμφωνίας, τα κράτη της Ε.Ε. θα εξασφαλίσουν 50 δισ. κμ αμερικανικού LNG μέχρι τουλάχιστον το 2030. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγωγές LNG από την Ρωσία κυμαίνονταν μεταξύ 14 και 18 δισ. κμ LNG ετησίως τα τελευταια χρόνια.

Επίσης, κατά την συμφωνία, την οποία και θα ανακοινώσουν αργότερα μέσα στην ημέρα από κοινού ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν και η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν:

– Οι ΗΠΑ και η Κομισιόν θα προσπαθήσουν να μειώσουν τις εκπομπές αέριων ρύπων σε όλες τις υποδομές LNG και τους αγωγούς που σχετίζονται με αυτές, εν μέρει μέσω χρήσης καθαρής ενέργειας για την ηλεκτροδότηση των λειτουργιών στις εγκαταστάσεις, μέσω της μείωσης των διαρροών μεθανίου και χτίζοντας πράσινες υποδομές που θα είναι έτοιμες και για την αξιοποίηση υδρογόνου.

– Η Κομισιόν θα δημιουργήσει ένα ανανεωμένο κανονιστικό πλαίσιο για ενεργειακή ασφάλεια εφοδιασμού και αποθήκευσης ενέργειας, ενώ σε συνεργασία με τα κράτη μέλη της Ε.Ε. θα επιταχύνει τις κανονιστικές διαδικασίες για να εξετάσει και να αποφασίσει τις εγκρίσεις για τις υποδομές εισαγωγών LNG.

Παράλληλα, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Λευκού Οίκου, προβλέπονται και μέτρα για μείωση της ζήτησης για φυσικό αέριο:

– Οι ΗΠΑ και η Κομισιόν θα συνεργαστούν με μετόχους κλειδιά, συμπεριλαμβανομένου ου ιδιωτικού τομέα και θα δώσουν συγκεκριμένες προτάσεις για να μειώσουν συνολικά την ζήτηση για φυσικό αέριο επιταχύνοντας την ανάπτυξη μέτρων καθαρής ενέργειας στην αγορά.

– Η άμεση μείωση στην ζήτηση φυσικού αερίου μπορεί να επιτευχθεί μέσω λύσεις ενεργειακής απόδοσης, όπως είναι η προώθηση των έξυπνων θερμοστατών και η ανάπτυξη αντλιών θερμότητας.

– Οι ΗΠΑ και η Ε.Ε., ως ηγετικές δυνάμεις στον κλάδο των ΑΠΕ, θα επιβλέπουν τον σχεδιασμό και την έγκριση ενεργειακών σχεδίων με δικές τους τεχνολογίες, όπως για παράδειγμα οι offshore ανεμογεννήτριες.

– Οι δύο πλευρές θα συνεχίσουν να συνεργάζονται προκειμένου να αναπτύξουν την παραγωγή και χρήση καθαρού και ανανεώσιμου υδρογόνου, ώστε να καταργήσουν τα ορυκτά καύσιμα και να μειώσουν τις εκπομπές αέριων ρύπων.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Συμφωνία Ε.Ε. – ΗΠΑ: Προμήθεια επιπλέον LNG – Απεξάρτηση από το ρωσικό αέριο

Το κοινό μέτωπο για τη προμήθεια φυσικού αερίου – Τι σημαίνουν για την Ελλάδα τα μέτρα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News