Business & Finance Τετάρτη 10/08/2022, 16:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του πληθωρισμού – Στο 8,5% τον Ιούλιο

ΗΠΑ: Επιβράδυνση του πληθωρισμού – Στο 8,5% τον Ιούλιο

Επιβραδύνθηκε η άνοδος του πληθωρισμού σε ετήσια βάση στις ΗΠΑ, ιδίως χάρη στην πτώση των τιμών καυσίμων τον Ιούλιο. Ειδικότερα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή ανήλθε στο 8,5% σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα πέρυσι, ενώ σε μηνιαία βάση παρέμεινε αμετάβλητος. 

Οι τιμές της ενέργειας υποχώρησαν κατά 4,6% από τον προηγούμενο μήνα και της βενζίνης συγκεκριμένα κατά 7,7%. Χάρη στην υποχώρηση αυτή, αντισταθμίστηκε η άνοδος των τιμών τροφίμων (1,1% σε μηνιαία βάση) και της στέγης (0,5%). Οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο πληθωρισμός θα ανέβαινε 0,2% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα και 8,7% σε ετήσια βάση.

Ο δομικός δείκτης τιμών καταναλωτή, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, σημείωσε άνοδο 5,9% σε ετήσια βάση και 0,3% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα. Η μέση εκτίμηση ανέμενε ότι θα καταγραφόταν άνοδος 6,1% και 0,5% αντίστοιχα.

Υπενθυμίζεται ότι τον Ιούνιο ο δείκτης τιμών καταναλωτή είχε ανέλθει στο 9,1% σε ετήσια βάση, στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων 41 ετών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ-Κίνα: Μπορεί να αντέξει η παγκόσμια οικονομία ένα ακόμη σοκ;

ΗΠΑ: Βρίσκεται σε ύφεση η οικονομία της; Η απάντηση είναι «όχι ακόμη»

Σε τεχνική ύφεση η αμερικανική οικονομία – Σήμα κινδύνου για τη διεθνή σκηνή

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News