Business & Finance Παρασκευή 5/08/2022, 22:30
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κίνα: «Σκληραίνει» τη στάση της στις εισαγωγές αγαθών από την Ταϊβάν

Κίνα: «Σκληραίνει» τη στάση της στις εισαγωγές αγαθών από την Ταϊβάν

Η Κίνα σπεύδει να καταστήσει πιο αυστηρό το υφιστάμενο πλαίσιο κανονισμών της για τις εισαγωγές από την Ταϊβάν, σύμφωνα με προσκείμενες πηγές, καθώς οι εντάσεις αυξάνονται μετά την επίσκεψη της προέδρου της αμερικανικής Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, στο νησί.

Τα προϊόντα που φέρουν τη σήμανση προέλευσης από την R.O.C. ή τη «Δημοκρατία της Κίνας», δεν θα επιτρέπεται να εισέλθουν στην αγορά της ηπειρωτικής Κίνας, είπαν οι πηγές, ζητώντας να μην κατονομαστούν λόγω του ευαίσθητου του θέματος. Το Πεκίνο αντιτίθεται στη χρήση της «Δημοκρατίας της Κίνας» από την Ταϊβάν ως επίσημη ονομασία της επειδή θεωρεί την αυτοδιοικούμενη δημοκρατία μέρος της επικράτειάς της.

Μία από τις πηγές ανέφερε ότι οι κανόνες σήμανσης της Κίνας για εισαγωγές από την Ταϊβάν ανακοινώθηκαν για πρώτη φορά το 2015, αλλά δεν είχαν εφαρμοστεί αυστηρά μέχρι αυτή την εβδομάδα. Ο κίνδυνος που εγκυμονεί είναι ότι τα προϊόντα κατάσχονται εκτός εάν οι εταιρείες αλλάξουν τη σήμανση για να συμμορφωθούν με τους κανονισμούς, ανέφερε η πηγή. Θεωρεί ωστόσο ότι ο αντίκτυπος θα είναι μέτριος προς το παρόν, καθώς οι εταιρείες ήταν πιθανό να προσαρμοστούν σύντομα στους κανόνες.

Taiwan's exports to China far exceed imports from the mainland
  

Αξιωματούχος του υπουργείου Οικονομικών Υποθέσεων της Ταϊβάν δήλωσε ότι ενώ αυξάνεται ο αριθμός των εταιρειών που επισημαίνουν το θέμα της σήμανσης στις αρχές του νησιού αυτήν την εβδομάδα, η κυβέρνηση δεν γνωρίζει καμία εξαγωγή της Ταϊβάν που να κατασχέθηκε από τα κινεζικά τελωνεία.

Η Κίνα αυτή την εβδομάδα ανέστειλε ορισμένες εισαγωγές ψαριών και φρούτων από την Ταϊβάν, επικαλούμενη υπερβολικά υπολείμματα φυτοφαρμάκων που εντοπίστηκαν σε προϊόντα και ορισμένες συσκευασίες κατεψυγμένων ψαριών που βρέθηκαν θετικές στον κορωνοϊό τον Ιούνιο. Απαγορεύτηκαν επίσης οι εξαγωγές φυσικής άμμου που χρησιμοποιείται στις κατασκευές.

Η Κίνα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος εμπορικός εταίρος της Ταϊβάν με το διμερές εμπόριο να αυξάνεται 26% το 2021 στα 328,3 δισ.δολάρια. Η Ταϊβάν παρουσίασε επίσης αξιοσημείωτο εμπορικό πλεόνασμα έναντι της Κίνας, με τις εξαγωγές από το νησί να ξεπερνούν τις εισαγωγές κατά 172 δισ.δολάρια, σύμφωνα με τις κινεζικές τελωνειακές αρχές. Ενώ το Πεκίνο θα μπορούσε να επιβάλει κυρώσεις στους εξαγωγείς από την Ταϊβάν, η Κίνα έχει ανάγκη την Ταϊβάν για την προμήθεια σε ημιαγωγούς. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ-Κίνα: Μπορεί να αντέξει η παγκόσμια οικονομία ένα ακόμη σοκ;

Κίνα: Ανακοίνωσε κυρώσεις κατά της Πελόζι για την επίσκεψη στην Ταϊβάν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News