Business & Finance Πέμπτη 21/07/2022, 11:34
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΕΚΤ: Έτοιμη για την πρώτη επιτοκιακή αύξηση μετά από 11 χρόνια

ΕΚΤ: Έτοιμη για την πρώτη επιτοκιακή αύξηση μετά από 11 χρόνια

To δρόμο που έχουν ήδη χαράξει οι περισσότερες από τις υπόλοιπες κεντρικές τράπεζες του πλανήτη θα ακολουθήσει, με αρκετή καθυστέρηση και η ΕΚΤ, προχωρώντας στη σημερινή συνεδρίαση στην πρώτη επιτοκιακή της αύξηση εδώ και 11 χρόνια, σε μία προσπάθεια να αντιμετωπίσει τον ιστορικά υψηλό πληθωρισμό. 

Το μεγάλο ερώτημα είναι εάν η κεντρική τράπεζα της Ευρωζώνης θα κάνει το μεγάλο βήμα και θα αποκλίνει από τη μέχρι τώρα κατευθυντήρια γραμμή της αυξάνοντας τα επιτόκια κατά 50 και όχι κατά 25 μονάδες βάσης, όπως έχει μέχρι τώρα αφήσει να εννοηθεί. 

Οι χρηματαγορές δίδουν μία πιθανότητα 50% και στα δύο ενδεχόμενα, ενώ η ABN Amro άλλαξε τη θέση της απο την πρόβλεψη των 50 μονάδων βάσης σε 25. 

Policy rates of G-7 central banks
  

Όποια και εάν είναι τελικά η αύξηση των επιτοκίων που θα αναγγείλει σε λίγες μόλις ώρες η ΕΚΤ, η ανακοίνωση θα συνοδεύεται και από την παρουσίαση του νέου εργαλείου το οποίο θα συγκρατήσει την άνοδο των αποδόσεων και των spreads. Ωστόσο, η παρουσίαση μπορεί να στερείται λεπτομερειών, καθότι μέχρι την τελευταία στιγμή υπήρχαν έντονες διαφωνίες ως προς τους όρους που θα πρέπει να συνοδεύουν τις αγορές ομολόγων των χωρών που θα ωφεληθούν. 

Παρότι η πολυαναμενόμενη επιτοκιακή αύξηση θα φέρει την ΕΚΤ πιο κοντά στις περισσότερες από 80 κεντρικές τράπεζες του πλανήτη που έχουν ήδη προχωρήσει σε πιο αυστηρή νομισματική πολιτική, και πάλι θα υστερεί κατά πολύ απο την Φέντεραλ Ριζέρβ, η οποία άρχισε τις αυξήσεις το Μάρτιο και επέλεξε να κάνει ένα μεγάλο βήμα με αύξηση 75 μονάδων βάσης τον Ιούνιο. 

Ωστόσο, οι οιωνοί δεν βρίσκονται με το μέρος της ΕΚΤ, καθώς υποφώσκει ο κίνδυνος ύφεσης στον ορίζοντα για την οικονομία της Ευρωζώνης, παρότι ξεπεράστηκε ο σκόπελος της επαναλειτουργίας του αγωγού Nord Stream 1. 

Από την άλλη, η πολιτική κρίση στην Ιταλία, όπου ο πρωθυπουργός Μάριο Ντράγκι ανακοίνωσε την παραίτησή του, δείχνει πόσο γρήγορα μπορεί να επέλθει νέα αναταραχή στις αγορές κρατικού χρέους της ευρωπεριφέρειας, την ώρα που το ευρώ, παρότι ανέκαμψε από το επίπεδο της απόλυτης ισοτιμίας του έναντι του δολαρίου, παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. 

Επιτόκια

Όταν το δ.σ. της ΕΚΤ είχε συνεδριάσει τον Ιούνιο, είχε κάνει την ασυνήθιστη δέσμευση να αυξήσει το επιτόκιο καταθέσεων κατά ένα τέταρτο της ποσοστιαίας μονάδας στη σημερινή συνεδρίαση, στο -0,25%. Άφησε δε, να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να ακολουθήσει μεγαλύτερη αύξηση στη συνεδρίαση του Σεπτεμβρίου, εάν οι προοπτικές για τον πληθωρισμό δεν βελτιωθούν. 

Όμως, αυτή την εβδομάδα κάποιοι διαμορφωτές πολιτικής είχαν δεύτερες σκέψεις, με αποτέλεσμα να εξετάζεται τώρα και το ενδεχόμενο των 50 μονάδων βάσης, σύμφωνα με πηγές που συμμετέχουν στις συζητήσεις. Μία τέτοια εξέλιξη θα βάλει τέλος στην περίοδο των οκτώ ετών αρνητικών επιτοκίων. 

relates to ECB to Finally Join Global Rate-Hike Club: Decision Guide
 Πηγή: Bloomberg Economics

Πηγές συνέδεσαν την προοπτική της μεγαλύτερης επιτοκιακής αύξησης με τις διαπραγματεύσεις για το νέο εργαλείο της ΕΚΤ, δεδομένου ότι έως και την Τρίτη δεν είχε επιτευχθεί συμφωνία για αρκετά ζητήματα που αφορούν τον τρόπο λειτουργίας του νέου μέσου στήριξης. Τυχόν αδυναμία της ΕΚΤ να ανακοινώσει λεπτομέρειες για το εργαλείο αυτό στη σημερινή της συνεδρίαση θα απογοήτευε τις αγορές και θα πυροδοτούσε νέο γύρο ρευστοποιήσεων στις αγορές κρατικών ομολόγων, ειδικά του Ευρωπαϊκού Νότου. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

ΕΚΤ: Αγώνας δρόμου για το εργαλείο, debate για τα επιτόκια

ΕΚΤ: «Κοιτάζει» (;) την αύξηση των επιτοκίων κατά 50 μονάδες βάσης 

ΕΚΤ: Η αύξηση των επιτοκίων είναι -σχεδόν- εδώ – Τα πέντε ερωτήματα για μετά

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News