Business & Finance Παρασκευή 15/07/2022, 22:00
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ποια ενεργειακή κρίση; Οι πυρηνικοί σταθμοί στη Σουηδία μειώνουν την παραγωγή, λόγω χαμηλών τιμών

Ποια ενεργειακή κρίση; Οι πυρηνικοί σταθμοί στη Σουηδία μειώνουν την παραγωγή, λόγω χαμηλών τιμών

Η Ευρώπη είναι βυθισμένη σε ενεργειακή κρίση, όμως αυτό δεν φαίνεται εάν παρακολουθήσει κάποιος αυτό που συμβαίνει σε μία πυρηνική μονάδα της Σουηδίας. 

Οι τιμές ηλεκτρικής ενέργειας στις σκανδιναβικές αγορές έχουν υποχωρήσει τις τελευταίες ημέρες σε τόσο χαμηλά επίπεδα που ένας πυρηνικός σταθμός έχει μειώσει σκόπιμα την παραγωγή του, κάτι που έρχεται σε άμεση αντίθεση με την ενεργειακή κρίση που πλήττει τη γηραιά ήπειρο, όπου κάθε μεγαβατώρα είναι άκρως αναγκαία.

Οι δύο πυρηνικοί αντιδραστήρες στο εργοστάσιο Forsmark στα βόρεια της Στοκχόλμης λειτουργούσαν στο 69% και 89% της παραγωγικής τους ικανότητες αντίστοιχα σήμερα το πρωί, σύμφωνα με στοιχεία του οπερέιτορ Vattenfall AB. Οι τιμές spot στην τοπική αγορά υποχώρησαν στο χαμηλότερο επίπεδο από το Νοέμβριο του 2020 στις δημοπρασίες του τοπικού χρηματιστηρίου Nord Pool.  

«Η παραγωγική ικανότητα καθορίζεται από τους ιδιοκτήτες με βάση τις συνθήκες που επικρατούν στην αγορά», αναφέρειη εκπρόσωπος της εταιρείας Ανα Γουάλρουντ. 

Παρότι οι μειώσεις μπορεί να είναι προσωρινές, υπογραμμίζουν την αντίθεση που επικρατεί με τις υπόλοιπες αγορές στην Ευρώπη, όπου το κύμα καύσωνος έχει περιορίσει την παραγωγή στη Γαλλία και οι μονάδες άνθρακα στη Γερμανία δυσκολεύονται να προμηθευτούν επαρκή ποσότητα καυσίμων. Η τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στις Σκανδιναβικές χώρες έχει γίνει πολύ φθηνή, κυμαίνεται στα 9,35 ευρώ η μεγαβατώρα, την ώρα που στη Γαλλία είναι 40 φορές υψηλότερη. 

Nordic Power Plunge
  

Η πυρηνική ενέργεια είναι βασικό στοιχείο στη Σουηδία, βοηθώντας στην τροφοδοσία της βιομηχανίας για αρκετές δεκαετίες μαζί με τους μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς στο βορρά. 

«Αυτό είναι σύμφωνο με τον τρόπο που ενεργούσαν οι αντιδραστήρες τα τελευταία χρόνια και νομίζω ότι θα συνεχιστεί τώρα τον Ιούλιο», δήλωσε ο Christian Holtz, αναλυτής αγοράς και συνιδρυτής της Merlin & Metis. «Περιμένουμε μερικές ακόμη μέρες με χαμηλές τιμές spot λόγω της αυξανόμενης παραγωγής αιολικής ενέργειας και της εποχικής χαμηλής ζήτησης».

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Ο νέος Ψυχρός Πόλεμος: 700% πάνω το φυσικό αέριο

BofA: Έρχεται κρύος χειμώνας – Πότε θα ξεμείνει η Ευρώπη εάν η Ρωσία κόψει το φυσικό αέριο

Εφιαλτικές προβλέψεις για ράλι στο ρεύμα τον Αύγουστο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News