Business & Finance Παρασκευή 24/06/2022, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Οικονομολόγοι προειδοποιούν: Βασικό σενάριο τώρα ο κίνδυνος ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Οικονομολόγοι προειδοποιούν: Βασικό σενάριο τώρα ο κίνδυνος ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη

O κίνδυνος ύφεσης σε ΗΠΑ και Ευρώπη έχει αυξηθεί σημαντικά, προειδοποίησαν οικονομολόγοι εν όψει της συνόδου κορυφής του G7 που αρχίζει το Σαββατοκύριακο στη Βαυαρία. 

Ο Holger Schmieding, επικεφαλής οικονομολόγος της Berenberg Bank, αναφέρει σε δηλώσεις του στους FT, ότι η «πλάστιγγα» γέρνει τώρα υπέρ μίας οικονομικής συρρίκνωσης και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού το επόμενο έτος. «Αυτο που θεωρείτο αυξανόμενος κίνδυνος έχει τώρα γίνει το βασικό σενάριο», σημειώνει. 

Η Goldman Sachs έχει διπλασιάσει την πιθανότητα ύφεσης στις ΗΠΑ φέτος από το 15% στο 30%, ενώ δίδει μία πιθανότητα 48% ύφεσης για τα επόμενα δύο χρόνια, ως απόρροια της νομισματικής πολιτικής της Φέντεραλ Ριζέρβ. 

«Το ενδεχόμενο ύφεσης είναι επικίνδυνα υψηλό και αυξάνεται συνεχώς. Τοποθετώ την πιθανότητα αυτή στο 40% για τους επόμενους 12 μήνες», αναφέρει ο Μάρκ Ζαντί, επικεφαλής οικονομολόγος της Moody’s Analytics. O ίδιος θεωρεί περισσότερο ευάλωτη την Ευρώπη. 

Οι ηγέτες από τις χώρες της Ομάδας του G7 θα συζητήσουν για την κατάσταση της παγκόσμιας οικονομίας, με τον πληθωρισμό να αποτελεί το κυρίαρχο θέμα. Στη σύνοδο θα συμμετέχει και ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης. 

Ο Peter Hooper, οικονομολόγος της Deutsche Bank που έγινε τον Απρίλιο ο πρώτος που προέβλεψε ύφεση, προειδοποίησε ότι η εικόνα για τον πληθωρισμό σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα δεν είναι καθόλου καλή, που σημαίνει ότι η Φέντεραλ Ριζέρβ θα αναγκαστεί να αυξήσει τα επιτόκιά της πολύ πιο επιθετικά απ΄ό,τι αναμενόταν. 

Ο Neil Shearing, επικεφαλής οικονομολόγος της Capital Economics, θεωρεί ότι ο κίνδυνος ύφεσης είναι μεγαλύτερος στην Ευρώπη, καθώς η κρίση του κόστους διαβίωσης εξαιτίας του πληθωρισμού συνδυάζεται με πιθανές ελλείψεις σε φυσικό αέριο. 

Ο Martin Wolburg, κορυφαίος οικονομολόγος της ασφαλιστικής εταιρείας Generali, ανέφερε: «Εάν η Ρωσία σταματήσει εντελώς την προσφορά φυσικού αερίου της στην Ε.Ε., τότε η ύφεση στην Ευρωζώνη θα γίνει το νέο βασικό σενάριο με το μεγαλύτερο πλήγμα να υφίσταται η γερμανική οικονομία». 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από FT

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Σε ιστορικό χαμηλό η καταναλωτική εμπιστοσύνη τον Ιούνιο

BofA: Η απαισιοδοξία χτύπησε κόκκινο – Σήμα αγορών δίνουν οι μετοχές

UBS: Τα τέσσερα σενάρια για τις αγορές το 2022

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News