Business & Finance Δευτέρα 20/06/2022, 14:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Flippers, VIPs και λίστες αναμονής 10 χρόνων για ένα Rolex: Πώς «ξέφυγαν» τα ακριβά ρολόγια

Flippers, VIPs και λίστες αναμονής 10 χρόνων για ένα Rolex: Πώς «ξέφυγαν» τα ακριβά ρολόγια

Το Rolex Daytona, το Patek Philippe Nautilus και το Audemars Piguet Royal Oak είναι τρία από τα πιο δημοφιλή ακριβά ρολόγια αυτή τη στιγμή. Όμως όσοι θέλουν να τα αποκτήσουν -και έχουν τα χρήματα για να τα πληρώσουν- θα χρειαστεί να περιμένουν έως και 10 χρόνια. Μάλιστα πολλά καταστήματα αρνούνται ακόμα και να βάλουν το όνομα κάποιου στη λίστα αναμονής εάν δεν είναι ήδη VIP πελάτης ή εάν δεν έχει τις κατάλληλες διασυνδέσεις.

Σε αυτά τα brands, οι μεγάλοι χρόνοι αναμονής αρχίζουν να γίνονται ο κανόνας και για άλλα μοντέλα.

Και η κατάσταση είναι  παγκόσμια, κάτι που σημαίνει πως εάν κάποιος σκεφτεί να ταξιδέψει στην Ελβετία για να έχει καλύτερες πιθανότητες να αποκτήσει το ρολόι των ονείρων του, πιθανότατα θα απογοητευτεί.

«Λέω στους λιανέμπορους ότι πρέπει να δουλέψουν με τους ντόπιους πελάτες τους. Να  μην πουλάνε το Nautilus στους τουρίστες. Να τους πουλήσουν ένα άλλο μοντέλο για να κρατήσουν τα πιο δημοφιλή κομμάτια για τους ντόπιους πελάτες τους», είχε πει ο Thierry Stern, πρόεδρος της Patek Philippe στην έκθεση Watches and Wonders που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη τον Απρίλιο.

Πώς φτάσαμε ως εδώ; Όλα ξεκινούν από τους βασικούς κανόνες της προσφοράς και της ζήτησης. Πρώτα από όλα, ο πλούτος στον πλανήτη αυξάνεται, καθώς έως τα μέσα του 2021 υπήρχαν 56 εκατομμύρια εκατομμυριούχοι στον κόσμο, δηλαδή σχεδόν διπλάσιοι σε σχέση με την περασμένη δεκαετία.

Και τα ρολόγια, μαζί με τα αυτοκίνητα και τα έργα τέχνης, έγιναν πολύ σημαντικά για τους εκατομμυριούχους του πλανήτη, όταν εξαιτίας του κορωνοϊού δεν μπορούσαν να ξοδέψουν τα χρήματά τους σε ταξίδια και ακριβά εστιατόρια.

Η κατάσταση αυτή έχει δημιουργήσει μια μεγάλη αγορά μεταχειρισμένων ρολογιών, καθώς εκείνοι που θέλουν να εκμεταλλευτούν τη ζήτηση για να βγάλουν ένα γρήγορο κέρδος έρχονται να εξυπηρετήσουν εκείνους που δεν μπορούν να περιμένουν μερικά χρόνια για να αγοράσουν το ρολόι που έχουν βάλει στο μάτι.

Έτσι, πολλά μοντέλα  πωλούνται μεταχειρισμένα σε τιμές έως και τρεις φορές πάνω από τη λιανική τους.

Καθώς τα brands προσπαθούν να σταματήσουν τους λεγόμενους «flippers», δηλαδή εκείνους που αγοράζουν ρολόγια μόνο για να τα μεταπωλήσουν και να βγάλουν κέρδος, οι κανόνες για το ποιος μπορεί και ποιος όχι να αγοράσει από τις μπουτίκ γίνονται αυστηρότεροι. Σύμφωνα με ξένα δημοσιεύματα, κάποιοι πελάτες που αγοράζουν Rolex καλούνται να υπογράψουν ένα έγγραφο που λέει πως δεν θα πουλήσουν το ρολόι τους στα επόμενα τρία χρόνια. Και κάποια καταστήματα αρνούνται να βάλουν έναν πελάτη σε λίστες αναμονής εάν δεν τον γνωρίζουν ήδη. Σε άλλα, ισχύει απλά μία άτυπη συμφωνία κυρίων: Εάν ένας πελάτης μεταπωλήσει το ρολόι του, αμέσως μπαίνει στη μαύρη λίστα.

Γιατί, λοιπόν, οι οίκοι πολυτελών ρολογιών δεν πουλάνε περισσότερα ρολόγια για να ικανοποιήσουν την αυξανόμενη ζήτηση; Όπως εξηγούν εκείνοι που γνωρίζουν, δεν μπορούν να αυξήσουν την παραγωγή τους απλά με το πάτημα ενός κουμπιού, καθώς μεγάλο μέρος της ελκυστικότητας αυτών των μοντέλων είναι ότι είναι χειροποίητα. Ένας τεχνίτης χρειάζεται 3 έως 5 χρόνια για να φτάσει στο επίπεδο του «finnisseur». Και τελικά, τα brands δεν επιθυμούν να επενδύσουν τόσο χρόνο για να πουλήσουν ένα ρολόι σε έναν «flipper» που απλά θέλει να βγάλει ένα γρήγορο κέρδος.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Γιατί είναι καλή εποχή να πουλάς μεταχειρισμένα Rolex

Πώς τα Rolex έγιναν καλύτερη επένδυση από τις μετοχές και τα ακίνητα

Είναι επίσημο: Το να ξοδεύεις είναι ντεμοντέ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS