Business & Finance Τρίτη 14/06/2022, 22:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουκρανία: Ζημιά 4,3 δισ.δολαρίων στην αγροτική οικονομία της από τον πόλεμο

Ουκρανία: Ζημιά 4,3 δισ.δολαρίων στην αγροτική οικονομία της από τον πόλεμο

Ζημιά ύψους 4,3 δισ.δολαρίων έχει υποστεί η αγροτική βιομηχανία της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένων των καλλιεργειών, του εξοπλισμού και των ζωοτροφών, ως αποτέλεσμα της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με εκτιμήσεις του Kyiv School of Economics. 

Περίπου το ήμισυ αυτής της «ήδη τεράστιας» καταστροφής από τον πόλεμο προέρχεται από τη μόλυνση που έχουν προκαλέσει οι νάρκες και από τις σοδειές που δεν έχουν ακόμη συλλεγεί. Το ένα τέταρτο του συνόλου – περί τα 926 εκατ. δολάρια – έχει να κάνει με την καταστροφή που έχει υποστεί αγροτικός εξοπλισμός της χώρας, εξαιτίας της κατοχής. 

Η ουκρανική οικονομία προβλέπεται να συρρικνωθεί 45% και δεκάδες εκατομμύρια σε ολόκληρο τον κόσμο κινδυνεύουν από πείνα εξαιτίας της διακοπής των εξαγωγών σιτηρών από την Ουκρανία και τις συνεχιζόμενες καταστροφές στην αγροτική οικονομία της. 

Τεράστια Ζημιά 

Η ρωσική εισβολή έχει κοστίσει 4,3 δισ.δολάρια στον κλάδο τροφίμων της Ουκρανίας

Πηγή: Kyiv School of Economics, Υπουργείο Γεωργίας της Ουκρανίας 

 

Οι ρωσικές επιθέσεις σε βασικά κέντρα υποδομών στον αγροτικό τομέα έχουν καταστρέψει μεγάλες ποσότητες σε τρόφιμα. Την ίδια στιγμή, ο αποκλεισμός των λιμανιών της χώρας έχει διακόψει τις εξαγωγές, αποκόβοντας την Ουκρανία από μία βασική πηγή εσόδων και επιδεινώνοντας την παγκόσμια επισιτιστική κρίση που ενδεχομένως να αναγκάσει εκατομμύρια πολίτες σε διάφορα μέρη του πλανήτη να μεταναστεύσουν σε άλλες περιοχές.

Ουκρανικά πλοία μεταφοράς σιτηρών έχουν βρει τώρα νέους εξαγωγικούς δρόμους μέσω της Βαλτικής για να στείλουν τη σοδειά τους στο εξωτερικό, όμως οι πωλήσεις παραμένουν πολύ χαμηλότερα του συνηθισμένου μέσου όρου και πολύ σύντομα η χώρα δεν θα έχει αποθηκευτικούς χώρους για να συγκεντρώσει τις νέες σοδειές λόγω των καταστροφών. 

Υπολογίζεται ότι 5,7 εκατ.πουλερικά έχουν ψοφήσει εξαιτίας του πολέμου, ενώ σιτηρά αξίας 613 εκατ.δολαρίων έχουν κλαπεί από περιοχές που τελούν υπό κατάληψη και έχουν σταλεί στην Ρωσία. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Πώς ο Πούτιν χρησιμοποιεί τα τρόφιμα σαν όπλο

Ρωσία: Το Λουχάνσκ θα αρχίσει σύντομα να στέλνει στη Ρωσία «απελευθερωμένο σιτάρι»

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News