Business & Finance Τετάρτη 1/06/2022, 21:45
ΔΗΜΟΓΡΑΦΙΚΟ

Ιταλία: Γιατί το ποσοστό των γεννήσεων είναι τόσο χαμηλό – Τι μέτρα παίρνουν οι επιχειρήσεις

Ιταλία: Γιατί το ποσοστό των γεννήσεων είναι τόσο χαμηλό – Τι μέτρα παίρνουν οι επιχειρήσεις

Οι επιχειρήσεις στην ιταλική πόλη Καρτιλιάνο ανησυχούν τόσο πολύ για τη μείωση του ποσοστού γεννήσεων και την έλλειψη εργαζομένων που έχουν αρχίσει να πληρώνουν τα δίδακτρα του νηπιαγωγείου των οικογενειών και τα έξοδα φύλαξης παιδιών προκειμένουν να αποκτήσουν κίνητρο και να κάνουν περισσότερα μωρά.

Το Καρτιλιάνο, μια πόλη 3.800 κατοίκων στη βορειοανατολική περιοχή του Βένετο, δεν είναι η μοναδική που προβαίνει σε τέτοιου είδους μέτρα. Παρόμοια σχέδια έχουν αναπτυχθεί και γύρω από τον βιομηχανικό βορρά της Ιταλίας, καθώς εξοργισμένες επιχειρήσεις όλων των μεγεθών παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη σοβαρή δημογραφική κρίση στην Ιταλία. 

Η Ιταλία δεν είναι βεβαίως η μοναδική χώρα που αντιμετωπίσει δημογραφική κρίση. Το ποσοστό γεννήσεων κυμαίνεται περίπου στα 1,2 παιδιά ανά γυναίκα και είναι από τα χαμηλότερα στον κόσμο, με την τάση μείωσης των γεννήσεων και της γήρανσης του πληθυσμού να αποτελεί κοινό χαρακτηριστικό σε πολλές προηγμένες χώρες.
  
Το Βένετο είναι γνωστό για το πλήθος των οικογενειακών επιχειρήσεων του, που αποτελούν την «ραχοκοκαλιά» του βιομηχανικού ιστού της χώρας. Πρόκειται για ένα μοντέλο που απειλείται όχι μόνο από την παγκοσμιοποίηση και τον φθηνό ανταγωνισμό από την Ασία, αλλά και από την έλλειψη εργαζομένων.
 
Η δημογραφική κρίση δεν είναι πρόβλημα μόνο για τις επιχειρήσεις. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι αν η Ιταλία δεν αλλάξει την τάση, η ήδη εξασθενημένη οικονομική της ανάπτυξη θα επιδεινωθεί περαιτέρω με αποτέλεσμα να καταστεί αδύνατη η χρηματοδότηση των κρατικών συντάξεων και των συστημάτων κοινωνικής ασφάλισης.

Η Ιταλία είχε μόλις 399.431 γεννήσεις το 2021, παρουσιάζοντας πτώση για 13η συνεχόμενη χρονιά στο χειρότερο έτος από το 1861, σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT. Ο πληθυσμός μειώθηκε κατά 253.000 στα 59 εκατομμύρια. Η ISTAT προειδοποίησε ότι η χώρα οδεύει προς 5 εκατομμύρια λιγότερους κατοίκους μέχρι το 2050.

Ακόμη και ο ιδρυτής της Tesla, ο Έλον Μασκ, ο πλουσιότερος άνθρωπος του πλανήτη, σχολίασε την περασμένη εβδομάδα τις δυσοίωνες προοπτικές. «Η Ιταλία δεν θα έχει κόσμο αν συνεχιστούν αυτές οι τάσεις», έγραψε στο Twitter.

Ένας λόγος που εξηγεί το μειωμένο αριθμό των γεννήσεων είναι η έλλειψη ασφάλειας εργασίας και η επαρκή πρόνοια για τα παιδιά. Οι συντάξεις απορροφούν το μεγαλύτερο μέρος των δαπανών στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης, ενώ η πλειονότητα των νέων θέσεων εργασίας αφορά συμβόλαια προσωρινής εργασίας τα οποία δεν προσφέρουν καμία οικονομική σταθερότητα. 

 moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

Έρευνα: Περισσότεροι οι θάνατοι από τις γεννήσεις σε όλη πλέον την χώρα

Δημογραφικό: Κάθε χρόνο «χάνονται» 37 άτομα ανά 10.000 κατοίκους

Έλον Μασκ: Κάντε παιδιά να σωθεί ο πολιτισμός μας

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News