Business & Finance Τρίτη 22/12/2020, 12:22
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Brexit: Απορρίφθηκε η αντιπρόταση των Βρετανών

Brexit: Απορρίφθηκε η αντιπρόταση των Βρετανών

Η Ευρωπαϊκή Ένωση απέρριψε την τελευταία αντιπρόταση των Βρετανών σχετικά τα με τα δικαιώματα αλιείας, μεταδίδει το Bloomberg, σε μία εξέλιξη που ρίχνει «πάγο» στις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί τις τελευταίες ώρες για συμφωνία πριν από τα Χριστούγεννα.

Οι ελπίδες αυτές γεννήθηκαν αφότου ο επικεφαλής διαπραγματευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Φροστ, έφερε στο τραπέζι μία νέα πρόταση. Ουσιαστικά, η απαίτηση του Λονδίνου για μείωση 60% στην αξία των ψαριών που πιάνονται στα βρετανικά ύδατα περιορίστηκε στο -35% και δεν απείχε πλέον πολύ από το -25%, το οποίο ο επικεφαλής διαπραγματευτής της Ε.Ε., Μισέλ Μπαρνιέ, έχει δηλώσει ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί.

Πάντως, άτομα που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων ήταν επιφυλακτικά. «Το Παρίσι είναι το κλειδί», έλεγε διπλωμάτης στον Guardian, εκτιμώντας ότι η βρετανική αντιπρόταση δεν είναι αρκετή για συμφωνία, αλλά τουλάχιστον μπορεί να ξεμπλοκάρει τις συζητήσεις.  

Υπενθυμίζεται ότι από χθες, η Ντάουνινγκ Στριτ δέχεται εκκλήσεις συντηρητικών βουλευτών και του δημάρχου του Λονδίνου για επέκταση των διαπραγματεύσεων του Brexit και το 2021.

Κάποιοι βουλευτές των Συντηρητικών τόνισαν τη Δευτέρα ότι την ώρα που η Βρετανία πασχίζει να αντιμετωπίσει την πανδημία του κορωνοϊού και τις συνέπειες από την απαγόρευση των ταξιδιών και της διακίνησης εμπορευμάτων, η έξοδος από την Ε.Ε. χωρίς εμπορική συμφωνία την 1η Ιανουαρίου θα πρέπει να αποτραπεί.

«Αφήστε τις εμπορικές συνομιλίες για το Brexit να συνεχιστούν. Αυτές είναι κάθε άλλο παρά ιδανικές συνθήκες για να αποφασίσουμε με λογική τους όρους της μελλοντικής μας ευημερίας και ασφάλειας. Εάν δεν υπάρχει συμφωνία έως την Πρωτοχρονιά, ας κάνουμε το καλύτερο για το Ηνωμένο Βασίλειο και ας σταματήσουμε το ρολόι», έγραψε στο Twitter ο Τομπάιας Έλγουντ, πρώην υπουργός  Άμυνας.

Αλλά και ο δήμαρχος του Λονδίνου, Σαντίκ Καν τόνισε ότι η ιδέα της εξόδου από την ΕΕ χωρίς εμπορική συμφωνία «ήταν απερίσκεπτη ακόμα και πριν από την τελευταία αύξηση των κρουσμάτων του κορωνοϊού»,  προσθέτοντας ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει.

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News