Business & Finance Πέμπτη 26/05/2022, 20:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ουγγαρία: Τέλος στον «τουρισμό βενζίνης» – Βάζει πλαφόν στις τιμές καυσίμων για αλλοδαπούς

Ουγγαρία: Τέλος στον «τουρισμό βενζίνης» – Βάζει πλαφόν στις τιμές καυσίμων για αλλοδαπούς

Τέλος στο πρόγραμμα που προβλέπει πλαφόν στις τιμές καυσίμων και το οποίο απευθύνεται σε αλλοδαπούς, βάζει η Ουγγαρία σε μία προσπάθεια να σταματήσει τον αποκαλούμενο «τουρισμό για βενζίνη». Πρόκειται για μία κατάσταση στο πλαίσιο της οποίας κάτοικοι γειτονικών χωρών έρχονται στην Ουγγαρία μόνο και μόνο για να αγοράσουν φθηνά καύσιμα και να επωφεληθούν από τα φθηνότερα στην Ε.Ε. πρατήρια βενζίνης που διαθέτει η χώρα.

Οι τιμές καυσίνων που συγκρατώνται στα 480 φιορίνια το λίτρο (1,32 δολάρια) θα απευθύνονται μόνο στους οδηγούς με Ουγγρικές πινακίδες αρχής γινομένης από αύριο Παρασκευή, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Οι ξένοι οδηγοί θα καλούνται να πληρώνουν διαφορετική, υψηλότερη τιμή. 

Η ουγγρική κυβέρνηση απέφυγε να δώσει εξηγήσεις για το εάν το συγκεκριμένο μέτρο έρχεται σε αντίθεση με τους κανόνες που διέπουν την ενιαία αγορά της Ε.Ε., που απαγορεύουν τις διακρίσεις με βάση την εθνικότητα ή την χώρα που έχουν την κατοικία τους. 

Η προσαρμογή στο ανώτατο όριο της τιμής των καυσίμων αυξάνει την πιθανότητα να παραταθεί και μετά τη λήξη της 1ης Ιουλίου. Παρατάθηκε για τελευταία φορά, μαζί με ένα παρόμοιο όριο στις τιμές των βασικών τροφίμων, συμπεριλαμβανομένου του αλευριού και της ζάχαρης, στις 27 Απριλίου.

Τα μέτρα τέθηκαν σε εφαρμογή για να περιορίσουν τις επιπτώσεις από τον σπειροειδή πληθωρισμό, τον οποίο η κεντρική τράπεζα προβλέπει ότι θα ξεπεράσει το 10% τους επόμενους μήνες.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο: Το μπλοκ «όμηρος ενός κράτους μέλους»

Η Ε.Ε. σκοπεύει να δελεάσει με χρήματα τον Όρμπαν για το πετρελαϊκό εμπάργκο

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News