Business & Finance Δευτέρα 21/12/2020, 18:59
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

TruValue Labs: Το «πράσινο» επενδυτικό εργαλείο του μέλλοντος

TruValue Labs: Το «πράσινο» επενδυτικό εργαλείο του μέλλοντος

Η TruValue Labs με έδρα το Σαν Φρανσίσκο καινοτομεί σε παγκόσμιο επίπεδο, καθώς παρακολουθεί και αξιολογεί σε πραγματικό χρόνο όλο το 24ωρο τις επιδόσεις μιας εταιρείας, αναφορικά με την εταιρική κοινωνική ευθύνη και την αειφόρο ανάπτυξη και είναι η πρώτη εταιρεία που εφάρμοσε τεχνητή νοημοσύνη -(AI) για να αποκαλύψει έγκαιρα και αντικειμενικά τα κριτήρια ESG για τον εντοπισμό τόσο των κινδύνων όσο και των ευκαιριών. Η υιοθέτηση των κριτηρίων ESG, στην επιλογή επενδυτικών τοποθετήσεων αποτελεί διεθνώς μια ταχέως ανερχόμενη τάση. Τα κριτήρια αυτά είναι Περιβαλλοντικά (Environmental), Κοινωνικά (Social) και Εταιρικής Διακυβέρνησης (Governance). Στην ουσία το ESG αναφέρεται στους τρεις βασικούς παράγοντες μέτρησης των ηθικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων μιας επένδυσης σε μια εταιρεία ή επιχείρηση.

Χρησιμοποιώντας μηχανική εκμάθηση, η Truvalue Labs συγκεντρώνει αποσπάσματα, αναλύει και δημιουργεί βαθμολογίες σε εκατομμύρια έγγραφα κάθε μήνα από περισσότερες από 100.000 πηγές δεδομένων, όπως τοπικές, εθνικές και διεθνείς ειδήσεις, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις και ομάδες παρακολούθησης, trade blocks, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης κ.α

Η κάλυψή της εκτείνεται σε περισσότερες από 19.000 δημόσιες και ιδιωτικές εταιρείες και δημιουργεί βραχυπρόθεσμες, μακροπρόθεσμες και δυναμικές βαθμολογίες που προέρχονται από εκατοντάδες σήματα (signals). Αυτά τα σήματα χαρτογραφούνται με βάση τα πρότυπα του Συμβουλίου Αειφορίας Λογιστικών Προτύπων (SASB) και τους Στόχους Αειφόρου Ανάπτυξης των Ηνωμένων Εθνών (SDGs), επιτρέποντας στους επενδυτές να αξιολογήσουν παράγοντες κινδύνου ESG και πραγματικές δράσεις και επιπτώσεις για ποσοτική ανάλυση και δοκιμή. Η εταιρεία συνεργάζεται με ένα σημαντικό δίκτυο ακαδημαϊκών από Πανεπιστήμια από όλων των κόσμο, μεταξύ των οποίων Yale, Harvard, Stanford, Columbia, Wharton, Oxford, Bocconi, Berkeley, INSEAD και από την Ελλάδα με το Alba Graduate Business School. Τα μέλη των επιλεγμένων ακαδημαϊκών εντάσσονται στο δίκτυο και συμβάλλουν στη δοκιμή της πλατφόρμας και των δεδομένων της μέσω αυστηρής ακαδημαϊκής έρευνας.

«Η TruValue Labs έρχεται να απαντήσει σε μία σύγχρονη τάση που τη συναντάμε πλέον σε παγκόσμιο επίπεδο: οι πολίτες είναι καχύποπτοι απέναντι στις εταιρείες και στο κατά πόσο εφαρμόζουν τα προγράμματα Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης που ανακοινώνουν» αναφέρει ο Δρ. Παύλος Βλάχος, Αναπληρωτής Καθηγητής Marketing στο Alba Graduate Business School, The American College of Greece και ένας εκ των συμμετεχόντων στο ακαδημαϊκό δίκτυο TruValue. «Η επίτευξη στόχων εταιρικής κοινωνικής ευθύνης, η αειφόρος ανάπτυξη, ειδικά στη μετά COVID εποχή, απαιτούν υπεύθυνη ηγεσία. Υπεύθυνη ηγεσία απαιτεί και η μετάβαση των εταιρειών από το δόγμα του καπιταλισμού μετόχων (shareholder capitalism) στο μοντέλο του καπιταλισμού συμμετόχων (stakeholder capitalism). Οι διευθυντές πρέπει να αντιμετωπίσουν τα πολλά αντικρουόμενα συμφέροντα των ενδιαφερόμενων μερών και να το πράξουν σε ένα εχθρικό περιβάλλον όπου οι εταιρείες κατηγορούνται για υποκρισία και όπου οι δράσεις Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης και η επίδοση της μετάβασής τους στην απόδοση του καπιταλισμού των ενδιαφερόμενων μερών παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο μέσω πλατφορμών Τεχνητής Νοημοσύνης, όπως η Πλατφόρμα TruValue Labs».

Προσφάτως πραγματοποιήθηκε το 3ο Ακαδημαϊκό Συνέδριο της TruValue στο οποίο το λεγόμενο greenwashing («πράσινο ξέπλυμα») είχε την τιμητική του, καθώς διαφαίνεται πολύ έντονα η τάση εταιρείες να προσπαθούν να πείσουν ότι είναι περιβαλλοντικά υπεύθυνες ενώ στην πραγματικότητα κάνουν greenwashing, δηλαδή παραπλανούν  συστηματικά  τους  καταναλωτές σχετικά με τις περιβαλλοντικές πρακτικές τους ή τα περιβαλλοντικά πλεονεκτήματα των προϊόντων ή των υπηρεσιών τους. «Η τεχνολογία που χρησιμοποιεί η Truvalue δεν αφήνει πλέον περιθώρια για greenwashing και για «άδεια ρητορική», καθώς οι επιδόσεις των εταιρειών αξιολογούνται» τονίζει ο Δρ. Παύλος Βλάχος. Και συμπληρώνει: «Πάντως αυτό που διαφάνηκε από το 3ο ακαδημαϊκό συνέδριο που διοργάνωσε η TruValue Labs είναι ότι η Ευρώπη μέσα από την Ευρωπαϊκή Πράσινη Συμφωνία είναι πιο έτοιμη στον ορισμό συγκεκριμένων κριτηρίων που θα είναι κοινώς αποδεκτά για το ποιες οικονομικές δραστηριότητες μπορούν να χαρακτηρίζονται πράσινες και βιώσιμες. Αυτό έχει έναν διπλό σκοπό. Αφενός την αποφυγή του greenwashing και αφετέρου την ενίσχυση των υπεύθυνων επενδύσεων, καθώς πλέον θα αποδεικνύεται στους υποψήφιους επενδυτές ποιες δραστηριότητες προς επένδυση θα είναι πραγματικά βιώσιμες και φιλο-περιβαλλοντικές».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News