Business & Finance Κυριακή 8/05/2022, 22:42
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

B. Gates: Η αύξηση των επιτοκίων θα φέρει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση

B. Gates: Η αύξηση των επιτοκίων θα φέρει πρόσθετη οικονομική επιβάρυνση

Τα επιτόκια είναι πιθανό να αυξηθούν αρκετά ώστε να προκαλέσουν πρόσθετη επιβράδυνση στην παγκόσμια οικονομία, η οποία έχει ήδη κάνει την εμφάνισή της μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και τα νέα περιοριστικά μέτρα για την πανδημία στην Κίνα, σύμφωνα με τον Μπιλ Γκέιτς.

«Φοβάμαι ότι οι “αρκούδες” (οι υπέρμαχοι της ήπιας νομισματικής πολιτκής) σε αυτό έχουν ένα αρκετά ισχυρό επιχείρημα που με απασχολεί πολύ», δήλωσε σήμερα Κυριακή στην εκπομπή «Fareed Zakaria GPS» του CNN.

Ο δισεκατομμυριούχος συνιδρυτής της Microsoft, είπε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία που εκτόξευσε τις τιμές των εμπορευμάτων στα ύψη, «έρχεται στην κορύφωσης της πανδημίας, όπου τα επίπεδα του δημόσιου χρέους βρίσκονται πολύ υψηλά και υπάρχουν ήδη κάποια προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα».

Πολλές κεντρικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένων αυτών των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ινδίας, έχουν αρχίσει να αυξάνουν τα επιτόκια, στην προσπάθειά τους να μειώσουν τον πληθωρισμό. Σύμφωνα με τον Γκέιτς, του οποίου η περιουσία ύψους 123 δισ. δολαρίων τον καθιστά τον τέταρτο πλουσιότερο άνθρωπο στον κόσμο στον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, η κίνηση αυτή «θα οδηγήσει τελικά σε οικονομική επιβράδυνση».

Τον περασμένο μήνα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το περισσότερο μετά από τους πρώτους μήνες της πανδημίας και έκανε λόγο γι ακόμη ταχύτερο πληθωρισμό εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία και των νέων lockdowns στην Κίνα. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News