Business & Finance Τρίτη 3/05/2022, 08:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ESM: Στην «αφετηρία» για τη διαδοχή του Κλάους Ρέγκλινγκ

ESM: Στην «αφετηρία» για τη διαδοχή του Κλάους Ρέγκλινγκ

Η θητεία του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ ολοκληρώνεται φέτος και η έναρξη της διαδικασίας για την αντικατάστασή του έγινε με την ανακοίνωση των τεσσάρων υποψηφίων. 

Όποιος πάρει το χρίσμα θα έχει τη βαριά «κληρονομιά» να αντικαταστήσει τον άνθρωπο που ήταν επικεφαλής από τη σύσταση του ESM πριν από δέκα χρόνια.

Ο διάδοχος του Γερμανού οικονομολόγου θα έχει μπροστά του ένα δύσκολο έργο και να φέρει ένα νέο άνεμο πνοής σε ένα ίδρυμα που κλήθηκε να διατηρήσει τη σταθερότητα στις κρίσεις που πέρασε η Ευρωζώνη.

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, διευθύνων σύμβουλος του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (και προηγουμένως επικεφαλής του προκατόχου, του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας) αποχωρεί φέτος και οι υπουργοί Οικονομικών θέλουν να καταλήξουν στη διαδοχή ει δυνατόν στη διάρκεια του Μαΐου.

Ανάμεσα στους υποψηφίους είναι ο πρώην υπουργός Οικονομικών του Λουξεμβούργου, Πιερ Γκραμενιά, ο οποίος παραιτήθηκε νωρίτερα αυτό το έτος από τη θέση του.

Υποψήφιος είναι επίσης ο Μάρκο Μπούτι, ο επικεφαλής του υπουργικού συμβουλίου του Επιτρόπου Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Πάολο Τζεντιλόνι. Ο Μπούτι, είναι πρώην επικεφαλής της γενικής διεύθυνσης της Οικονομικής Επιτροπής. Είναι μέλος της από το 1987 και διαθέτη εμπειρία δεκαετιών στη χάραξη οικονομικής πολιτικής.

Ωστόσο δεν είναι ακόμη σαφές εάν τα κράτη-μέλη έχουν τη διάθεση να διορίσουν έναν τεχνοκράτη ή έναν πολιτικό με ιστορικό σε υπουργείο Οικονομικών όπως ο Γκραμενιά.

Εκείνο επίσης που δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο είναι αν η Ρώμη θα στηρίξει μια πιθανή υποψηφιότητα του Μπούτι, καθώς οι σχέσεις της με τον ESM ποτέ δεν ήταν οι καλύτερες.

Ενδιαφέρον για τη θέση έχει και η Ολλανδία, μέσω του πρώην υφυπουργού Οικονομικών, Μένο Σνελ.

Από τον ευρωπαϊκό Νότο έρχεται κι άλλος ένας υποψήφιος και συγκεκριμένα ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Ζοάο Λεάο, ο οποίος επί της παρούσης είναι  καθηγητής στο Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο της Λισαβόνας. 

Το μεγάλο ερώτημα γύρω για τον ESM είναι εάν η αλλαγή στην κορυφή θα συνοδεύεται από μια βαθύτερη αναθεώρηση της εντολής του για την καταπολέμηση των οικονομικών κρίσεων.

Η συζήτηση για τις υποψηφιότητες θα γίνει στη συνεδρίαση του Eurogroup της 23ης Μαΐου 2022.

Το Συμβούλιο των Διοικητών του ESM αναμένεται, στη συνέχεια, να διορίσει τον νέο Διευθύνοντα Σύμβουλο στην ετήσια συνεδρίασή του που θα γίνει στις 16 Ιουνίου με ειδική πλειοψηφία, δηλαδή 80% των ψήφων. Τα δικαιώματα ψήφου είναι ίσα με τον αριθμό των μετοχών που κατανέμονται σε κάθε μέλος του ESM στο εγκεκριμένο κεφάλαιο του ESM.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Paschal Donohoe: Τέσσερις υποψήφιοι για τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου του ESM

Politico: Ξεκινά η κούρσα για τη διαδοχή του επικεφαλής του ESM

Σταϊκούρας σε Ρέγκλινγκ: Ανθεκτική στους ισχυρούς κραδασμούς η ελληνική οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News