Business & Finance Δευτέρα 15/11/2021, 16:31
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρέγκλινγκ (ESM): Αβεβαιότητα από το δ’ κύμα της πανδημίας

«Ναι» στην αύξηση του ορίου χρέους

Ρέγκλινγκ (ESM): Αβεβαιότητα από το δ’ κύμα της πανδημίας

«Τα περιοριστικά μέτρα βελτίωσαν τις συνθήκες της δημόσιας υγείας και συνέβαλαν στο άνοιγμα των οικονομιών. Με την αύξηση των ποσοστών εμβολιασμού, ο αριθμός των νέων μολύνσεων έχει υποχωρήσει σε πολλές χώρες και η οικονομική δραστηριότητα έχει αυξηθεί. Ωστόσο, η αβεβαιότητα παραμένει καθώς βρισκόμαστε στο τέταρτο κύμα μόλυνσης» τόνισε μεταξύ άλλων ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM) Κλάους Ρέγκλινγκ, περιγράφοντας τη φάση που διανύει η οικονομία της Ευρωζώνης. 

Ο κ. Ρέγκλινγκ, από το βήμα συνεδρίου του Economist στην Κύπρο, επεσήμανε επίσης ότι, μετά από πτώση 5,2% της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο το 2020, οι τελευταίες προβλέψεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής δείχνουν ανάκαμψη 5,4% το 2021 και 4,2% το 2022. 

«Η αναβίωση της οικονομικής δραστηριότητας στην Κύπρο και στην υπόλοιπη Ευρώπη κατέστη δυνατή χάρη σε μια ολοκληρωμένη απάντηση πολιτικής στην πανδημία. Η απάντηση σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο ήταν γρήγορη, ισχυρή και καλά συντονισμένη» ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Επιπλέον, ο επικεφαλής του ESM μίλησε για την ανάγκη επίσπευσης των μεταρρυθμίσεων στον δικαστικό και διοικητικό τομέα της Κύπρου, αναφερόμενος επίσης στις προκλήσεις στον χρηματοπιστωτικό της τομέα. Όπως είπε, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια του κυπριακού τραπεζικού τομέα έχουν μειωθεί πάνω από 80% από το 2015, το οποίο είναι θετικό, ωστόσο, οι προσπάθειες για περαιτέρω μείωσή τους θα πρέπει να συνεχιστούν, και η αποτελεσματική εφαρμογή του θεσμικού πλαισίου αφερεγγυότητας και κατασχέσεων θα είναι σημαντική προς αυτήν την κατεύθυνση. 

Ο ίδιος επανέλαβε τη θέση του ESM στη συζήτηση γύρω από τους κανόνες του Συμφώνου Σταθερότητας, υπογραμμίζοντας ότι τάσσεται υπέρ της διατήρησης του 3% του ΑΕΠ ως ανώτατου ορίου για το δημοσιονομικό έλλειμμα αλλά της αύξησης του πλαφόν – τώρα είναι στο 60% του ΑΕΠ – για το δημόσιο χρέος. 

Στο ίδιο πάνελ, ο υπουργός Οικονομικών της Κύπρου, Κωνσταντίνος Πετρίδης, δήλωσε ότι «δουλειά μας είναι να είμαστε πάντα προετοιμασμένοι για την επόμενη περιπέτεια», ενώ σημείωσε ότι το Ταμείο Ανάκαμψης δεν δημιουργήθηκε για την έξοδο από την κρίση της πανδημίας αλλά για την οικοδόμηση της μακροπρόθεσμης προοπτικής μέσα από μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις.  

Ο Κύπριος υπουργός παρατήρησε ότι η χώρα του είχε χαμηλότερη ύφεση και τώρα υψηλότερη ανάπτυξη από ό,τι άλλες τουριστικές χώρες και τόνισε ότι η κυπριακή οικονομία το 2021 θα έχει υπερκαλύψει το χαμένο έδαφος του 2020. 

Στον αντίποδα, δεν παρέλειψε να αναφερθεί στις προκλήσεις αφενός του πληθωρισμού, ο οποίος «προήλθε από τη διακοπή της αλυσίδας της προσφοράς και είναι παροδικό αλλά όχι απαραίτητα σύντομο φαινόμενο», όπως ανέφερε, και αφετέρου της πράσινης μετάβασης, η οποία «δεν θα είναι χωρίς οικονομικό, πολιτικό και κοινωνικό κόστος». 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Scaroni (Rothschild): Το φυσικό αέριο θα είναι το τελευταίο ορυκτό που θα καταργηθεί

Ρέγκλινγκ: Ακριβά τα μέτρα στήριξης, αλλά δεν απειλούν το χρέος

ESM: Ζητά περαιτέρω μείωση των κόκκινων δανείων

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News