Business & Finance Δευτέρα 2/05/2022, 12:21
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 15 μηνών η παραγωγή της μεταποίησης τον Απρίλιο

Ευρωζώνη: Σε χαμηλό 15 μηνών η παραγωγή της μεταποίησης τον Απρίλιο

Επιβραδύνθηκε η μεταποιητική δραστηριότητα στην Ευρωζώνη τον Απρίλιο υποχωρώντας στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 15 μηνών. Ο συνδυασμός της έλλειψης πρώτων υλών και συγχρόνως της υποχώρησης της ζήτησης την οποία προκάλεσαν οι μεγάλες αυξήσεις των τιμών όπως και οι φόβοι για τις οικονομικές προοπτικές, επιβάρυναν την παραγωγή των επιχειρήσεων του κλάδου της μεταποίησης.

Την ίδια ώρα η εισβολή στην Ουκρανία και τα νέα lockdowns που έχει επιβάλει η Κίνα εξαίτιας της νέας επιδείνωσης της πανδημίας, έχουν φέρει νέα προβλήματα στις εφοδιαστικές αλυσίδες, προβληματίζοντας τους παραγωγούς.

Ειδικότερα, ο Δείκτης Υπευθύνων Προμηθειών (ΡΜΙ) της S&P Global για τη μεταποίηση υποχώρησε τον Απρίλιο στις 55,5 μονάδες, από τις 56,5 μονάδες του Μαρτίου, υψηλότερα ωστόσο από την προκαταρκτική ανάγνωση του δείκτη στις 55,3 μονάδες και παραμένοντας σε απόσταση από τις 50 μονάδες που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση μιας δραστηριότητας.

Από την άλλη ο υποδείκτης που μετράει την παραγωγή έκανε βύθιση στις 50,7 μονάδες, από τις 53,1 μονάδες τον Μάρτιο, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Ιούνιο.

«Η μεταποιητική δραστηριότητα επιβραδύνθηκε σχεδόν σε ολόκληρη την Ευρωζώνη τον Απρίλιο», δήλωσε ο Κρις Ουίλιαμσον, επικεφαλής οικονομολόγος της S&P Global.

«Οι εταιρείες όχι μόνο ανέφεραν ότι τα συνεχιζόμενα προβλήματα με τις ελλείψεις εξαρτημάτων επιδεινώθηκαν από τον πόλεμο της Ουκρανίας και τα νέα lockdowns στην Κίνα, αλλά ότι οι αυξανόμενες τιμές και η εντεινόμενη αβεβαιότητα για τις οικονομικές προοπτικές έπληξαν επίσης τη ζήτηση», προσθέτει.

Το κόστος αυξήθηκε με έναν από τους ταχύτερους ρυθμούς στην ιστορία της έρευνας, με αποτέλεσμα οι επιχειρήσεις να το μετακυλήσουν στους καταναλωτές, αυξάνοντας τις τιμές τους με ρυθμό ρεκόρ. Ο δείκτης των τιμών παραγωγής ανέβηκε στις 77,3 μονάδες από 74,2, το υψηλότερο επίπεδο από τότε που η S&P Global άρχισε να καταγράφει τα συγκεκριμένα στοιχεία από τα τέλη του 2002.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News