Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 14:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ευρωζώνη: «Ασθενικός» ο ρυθμός ανάπτυξης το α΄ τρίμηνο 

Ευρωζώνη: «Ασθενικός» ο ρυθμός ανάπτυξης το α΄ τρίμηνο 

Με κατεβασμένη ταχύτητα εκκίνησε το 2022 η οικονομία της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα Παρασκευή, η Eurostat. Η εκτίναξη των τιμών της ενέργειας σε συνδυασμό με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία, μια εξέλιξη που διόγκωσε ακόμη περισσότερο τις αναταράξεις στην αγορά ενέργειας ενώ έφερε και άλλα προβλήματα στην επιφάνεια, επιβάρυναν την ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Ειδικότερα σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία της επίσημης στατιστικής υπηρεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης κατά το α΄ τρίμηνο της τρέχουσας χρονιάς κατέγραψε τον ασθενικό ρυθμό ανάπτυξης της τάξεως του 0,2% εν συγκρίσει με το προηγούμενο τρίμηνο, ελαφρώς χαμηλότερα σε σχέση με τις προβλέψεις για ποσοστό 0,3%. Σε ετήσια βάση, ο ρυθμός ανάπτυξης επιταχύνθηκε στο 5%, από 4,7% το δ΄ τρίμηνο του 2021. 

Ευρωζώνη: «Ασθενικός» ο ρυθμός ανάπτυξης το α΄ τρίμηνο -1

Με τις μεγαλύτερες οικονομίες στην Ευρωζώνη να καταγράφουν από αρνητικούς, μηδενικούς και ισχνούς ρυθμούς, ήταν αναπόφευκτες οι χαμηλές ταχύτητες του συνολικού ΑΕΠ των 19 χωρών που μοιράζονται το ευρώ. 

Πιο συγκεκριμένα, η Ιταλία είδε την οικονομία της να υποχωρεί στο -0,2, η Γαλλία να μένει στάσιμη στο 0%, η Γερμανία να αναπτύσσεται κατά 0,2% και η Ισπανία κατά 0,3%. 

Ευρωζώνη: «Ασθενικός» ο ρυθμός ανάπτυξης το α΄ τρίμηνο -2

Με τον πληθωρισμό να ίπταται σε νέο ιστορικό υψηλό ρεκόρ τον Απρίλιο στο 7,5%, όπως έδειξαν τα σημερινά προκαταρκτικά στοιχεία της Eurostat, στο β΄ τρίμηνο είναι πολύ πιθανό να καταγραφεί αρνητικός ρυθμός μεταβολής στην ανάπτυξη της Ευρωζώνης. 

Αν η γεωπολιτική ένταση στην Ανατολική Ευρώπη δεν αποκλιμακωθεί, είναι πολύ δύσκολο οι τιμές της ενέργειας να υποχωρήσουν, την ώρα που η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει ανακοινώσει ότι τον Ιούλιο ολοκληρώνεται ο κύκλος αγορών ομολόγων, ενώ χθες ο αντιπρόεδρός της Λουίς Ντε Γκίντος, ανέφερε ότι τον Ιούλιο είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο να έρθει και η αύξηση των επιτοκίων. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News