Business & Finance Παρασκευή 29/04/2022, 21:09
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ρωσία: Από το εσωτερικό της απόθεμα σε δολάρια πλήρωσε τα δύο ομόλογα σε ξένο νόμισμα

Ρωσία: Από το εσωτερικό της απόθεμα σε δολάρια πλήρωσε τα δύο ομόλογα σε ξένο νόμισμα

Η Ρωσία κατάφερε να αποφύγει μία στάση πληρωμής του χρέους της έστω και την τελευταία στιγμή, χρησιμοποιώντας τα αποθέματά της σε δολάρια για να πληρώσει δύο ομόλογα σε ξένο νόμισμα τα οποία δεν είχε καταφέρει να τακτοποιήσει εξαιτίας των κυρώσεων. 

Αυτό συνέβη από τη στιγμή που οι ΗΠΑ έδωσαν το πράσινο φως για τη μεταβίβαση των κεφαλαίων, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών, που θέλησε να διατηρήσει την ανωνυμία του. Το γεγονός ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί τα εσωτερικά αποθέματά της ήταν ο βασικός στόχος των περιορισμών που έχουν θέσει οι ΗΠΑ. Η ιδέα είναι να αναγκαστεί η Ρωσία να αποστραγγίσει αυτή τη «δεξαμενή» και να υπονομεύσει την ικανότητά της να χρηματοδοτήσει την εισβολή της στην Ουκρανία.

Το πρωί της Παρασκευής, το ρωσικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι έστειλε δολάρια στον αντιπρόσωπο πληρωμών του, τη Citibank N.A. στο υποκατάστημά της στο Λονδίνο. Με το ποσό αυτό επρόκειτο να πληρωθεί ευρωομολόγου λήξης το 2022 ύψους 564,8 εκατ.δολαρίων και ομόλογο λήξης του 2042 ύψους 84,4 εκατ.δολαρίων. Η πληρωμή επρόκειτο να ληφθεί και από έναν τουλάχιστον οίκο εκκαθάρισης, κίνηση ζωτικής σημασίας για τη διανομή του ρευστού στους επενδυτές, σύμφωνα με πηγές. 

Η Ρωσία είχε επιχειρήσει και παλαιότερα να κάνει τις πληρωμές των δύο αυτών ομολόγων σε ρούβλι όταν οι μεταβιβάσεις των δολαρίων μπλοκαρίστηκαν στις αρχές Απριλίου από τη συγκεκριμένη τράπεζα. Η εξέλιξη αυτή είχε ως αποτέλεσμα η χώρα να αθετήσει τους όρους του χρέους με τον χρόνο να κυλά αντίστροφα στο πλαίσιο της περιόδου χάριτος των 30 ημερών που λήγει στις 4 Μαρτίου, οπότε και κηρύσσεται και επίσημα στάση πληρωμής.

Εάν τελικά τα χρήματα αυτά φθάσουν στους επενδυτές πριν από τη λήξη της περιόδου χάριτος, τότε η Ρωσία θα αποφύγει την πρώτη στάση πληρωμής χρέους της σε ξένο νόμισμα από τότε που οι Μπολσεβίκοι αποκήρυξαν τα χρέη της τσαρικής Ρωσίας πριν από περισσότερο από έναν αιώνα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg    

Διαβάστε επίσης:

Ρωσία: Χρεοκοπία στις 4 Μαΐου; Τι συμβαίνει, τι σημαίνει

ΗΠΑ: Δεν επιτρέπουν πλέον στη Ρωσία να αποπληρώνει το χρέος της σε δολάρια

Στήνουν κόλπο στα ρωσικά ομόλογα: Ποιοι πλουτίζουν από τον πόλεμο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News