Business & Finance Δευτέρα 11/04/2022, 22:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΔΝΤ: Κινδυνεύουν οι φτωχές χώρες από τις αυξήσεις των τιμών τροφίμων και ενέργειας

ΔΝΤ: Κινδυνεύουν οι φτωχές χώρες από τις αυξήσεις των τιμών τροφίμων και ενέργειας

To άλμα στις διεθνείς τιμές ειδών διατροφής και των τιμών ενέργειας εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία πλήττει τις φτωχότερες χώρες, γι΄αυτό και χρειάζονται πιο αποτελεσματικοί μηχανισμοί για την αντιμετώπιση των κρίσεων κρατικού χρέους ώστε να αποφευχθούν στάσεις πληρωμών, προειδοποίησε σήμερα το ΔΝΤ. 

«Ο πόλεμος στην Ουκρανία έχει αυξήσει τους κινδύνους για το κρατικό χρέος σε άνευ προηγουμένου επίπεδα, ενώ η πανδημία εξακολουθεί να πιέζει πολλούς προϋπολογισμούς κυβερνήσεων», ανέφεραν ο Βίτορ Γκασπάρ, διευθυντής του τμήματος δημοσιονομικών υποθέσεων του ΔΝΤ και η Σέιλα Παζαρμπασιόγλου, επικεφαλής στρατηγικής του Ταμείου. 

«Με τους κινδύνους όσον αφορά στο κρατικό χρέος να είναι ιδιαίτερα αυξημένοι και με τους χρηματοικονομικούς περιορισμούς να επιστρέφουν ξανά, είναι αναγκαία μία διεθνής συντονισμένη προσέγγιση για να αντιμετωπιστούν με ομαλό τρόπο τα προβλήματα χρέους και να αποφευχθούν άσκοπες στάσεις πληρωμών», ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι του ΔΝΤ. 

Οι αυξήσεις των τιμών ειδών διατροφής και ενέργειας πλήττουν τις χαμηλού εισοδήματος χώρες και γι΄αυτό είναι πολύ πιθανόν να χρειαστούν περισσότερες επιχορηγήσεις και συμφωνίες χρηματοδότησης. Οι χώρες θα πρέπει επίσης να προχωρήσουν σε μεταρρυθμίσεις για να βελτιώσουν τη διαφάνεια του χρέους τους και να ενδυναμώσουν τις πολιτικές διαχείρισης του χρέους τους ώστε να περιοριστούν οι κίνδυνοι.

Ηδη, το 60% των χωρών χαμηλού εισοδήματος διατρέχουν τον κίνδυνο να παρουσιάσουν προβλήματα χρέους, σημειώνουν οι δύο αξιωματούχοι. Τα αυξανόμενα επιτόκια σε ορισμένες κορυφαίες οικονομίες θα διευρύνουν ακόμη περισσότερο τα spreads για τις χώρες με πιο εξασθενημένα θεμελιώδη, καθιστώντας πιο ακριβό το δανεισμό.  

Τα πιστωτικά προβλήματα επιτείνονται ακόμη περισσότερο από τη μείωση της χορήγησης δανείων από την Κίνα στο εξωτερικό, καθότι η ίδια αντιμετωπίζει προβλήματα στο real estate, νέο κύμα κορωνοϊού μαζί με περιοριστικά μέτρα καθώς και ζητήματα με τα υφιστάμενα δάνεια που έχει χορηγήσει σε αναπτυσσόμενες χώρες. 

Οι δύο αξιωματούχοι κρίνουν ανεπαρκή τα μέτρα που έχουν μέχρι στιγμής λάβει οι κορυφαίες οικονομίες, σημειώνοντας ότι το πάγωμα των πληρωμών διμερών δανείων που είχε τεθεί σε ισχύ στην αρχή της πανδημίας έχει πλέον καταργηθεί, ενώ δεν έχει γίνει καμία συμφωνία αναδιάρθρωσης χρέους με βάση το πλαίσιο που έχει καθοριστεί από τις χώρες μέλη του G20. 
   

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Διαβάστε επίσης:

ΔΝΤ: «Αντέχει» σε νέα σοκ το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα

Απειλείται η παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου; Οι παραλληλισμοί με τη στερλίνα

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News