Business & Finance Δευτέρα 4/04/2022, 21:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Reuters: Πρόταση Ισπανίας – Ολλανδίας για κανόνα χρέους ξεχωριστό σε κάθε χώρα

Reuters: Πρόταση Ισπανίας – Ολλανδίας για κανόνα χρέους ξεχωριστό σε κάθε χώρα

Παρά τις παραδοσιακά διαμετρικά αντίθετες δημοσιονομικές θέσεις τους, Ισπανία και Ολλανδία υπέβαλαν στο σημερινό Eurogroup κοινή πρόταση η οποία υπογραμμίζει την ανάγκη οι χώρες της Ε.Ε. να διαμορφώνουν μόνες τους το πλαίσιο για τη μείωση του χρέους τους και να μην υπόκεινται σε έναν κοινό κανόνα, στο γενικότερο πλαίσιο της μεταρρύθμισης του Συμφώνου Σταθερότητας.

Μετά ην ολοκλήρωση της συνάντησης, η υπουργός Οικονομικών της Ισπανίας, Νάντια Καλβίνο, ανέφερε ότι η αρχική ανταπόκριση ήταν αρκετά θετική, παρότι η πρόταση δεν συζητήθηκε επισήμως. «Η αρχή μας είναι σαφής. Θα πρέπει να απλοποιήσουμε τους κανόνες», είπε σε κοινή συνέντευξη που έδωσε με τον Ολλανδό συνάδελφό της Σίγκριντ Κάαγκ, σημειώνοντας ότι είναι πολύ ενωρίς να προχωρήσουμε σε τεχνικές λεπτομέρειες για τον τρόπο με τον οποίο η ευρωπαϊκή νομοθεσία θα πρέπει να αλλάξει. 

Η Ισπανία και η Ολλανδία είχαν παραδοσιακά διαφορετικές δημοσιονομικές θέσεις, με το Άμστερνταμ να τάσσεται υπέρ της λιτότητας και η Μαδρίτη να ζητά μεγαλύτερη ευελιξία στους δημοσιονομικούς κανόνες. 

Οι δημοσιονομικοί κανόνες έχουν «παγώσει» από τότε που άρχισε η πανδημία το 2020, προκειμένου να δοθεί στις κυβερνήσεις μεγαλύτερη ευχέρεια κινήσεων να ανταποκριθούν στην οικονομική κρίση της πανδημίας. Ωστόσο, οι κανόνες επρόκειτο να τεθούν ξανά σε ισχύ το 2023, ασκώντας πιέσεις στους υπουργούς Οικονομικών να τους προσαρμόσουν στη νέα οικονομική πραγματικότητα. 

«Υπό το βάρος του μεγαλύτερου χρέους, οι χώρες μέλη θα πρέπει να δημιουργήσουν δημοσιονομικά μαξιλάρια ώστε να είναι έτοιμες να ανταποκριθούν στις επόμενες κρίσεις», αναφέρεται στην κοινή πρόταση Ισπανίας – Ολλανδίας. 

Η πρόταση, σύμφωνα με το Reuters, προτείνει επίσης να αντικατασταθούν οι μεσοπρόθεσμοι δημοσιονομικοί στόχο των διαρθρωτικά ισοσκελισμένων προϋπολογισμών ή για πλεόνασμα με κανόνα για δαπάνες. Ο κανόνας για τις δαπάνες, συμπληρωματικός αυτή τη στιγμή στο μεσοπρόθεσμο στόχο για διαρθρωτικό ισοσκελισμό, προβλέπει ότι οι κυβερνητικές δαπάνες θα πρέπει να ισοδυναμούν με το δυνητικό ρυθμό ανάπτυξης μίας χώρας και όχι με τον υφιστάμενο ρυθμό ανάπτυξης. 
    
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News