Business & Finance Τετάρτη 29/12/2021, 12:03
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τζεντιλόνι: Ξεχωριστά όρια χρέους για κάθε χώρα

Η πρόταση για το Σύμφωνο Σταθερότητας

Τζεντιλόνι: Ξεχωριστά όρια χρέους για κάθε χώρα

Ξεχωριστά όρια χρέους για κάθε κράτος μέλος επιθυμεί ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Πάολο Τζεντιλόνι, στο πλαίσιο της δημόσιας συζήτησης για την αλλαγή του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης. 

«Δεν μπορούμε να πακετάρουμε όλες τις χώρες μαζί. Οι διαφορές στο ύψος του χρέους είναι πολύ μεγάλες για κάτι τέτοιο» τόνισε, χαρακτηριστικά, μιλώντας στη γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung. 

Σε αυτό το πλαίσιο, πρότεινε να τεθούν μεμονωμένοι στόχοι για κάθε χώρα, ενώ υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξουν πιο αποτελεσματικά εργαλεία για την επιβολή των δημοσιονομικών κανόνων. 

Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη στιγμή οι δημοσιονομικοί κανόνες ορίζουν ως ανώτατο όριο χρέους για κάθε χώρα το 60% του ΑΕΠ.  

Ωστόσο, με δεδομένη τη δημοσιονομική στήριξη κατά τη διάρκεια της πανδημίας, τα επίπεδα του δημόσιου χρέους στην Ευρωζώνη έχουν αυξηθεί σημαντικά. Έτσι, ένα μεγάλος αριθμός κρατών – μελών διαθέτει χρέος αρκετά υψηλότερο σε σχέση με το 60% του ΑΕΠ. 

Ο Κλάους Ρέγκλινγκ, επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), έχει προτείνει την αύξηση του ορίου χρέους στο 100% του ΑΕΠ για όλα τα κράτη ανεξαιρέτως.  

«Αυτό δεν ανταποκρίνεται στην ιδέα μου για μια διαφοροποιημένη αντιμετώπιση για τα κράτη» διευκρίνισε ο κ. Τζεντιλόνι. 

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι επίσημες προτάσεις της Κομισιόν και των υπόλοιπων ευρωπαϊκών φορέων αναμένεται να υποβληθούν εντός του 2022. 

Το επόμενο έτος, άλλωστε, οι ισχύοντες κανόνες (60% χρέος) θα παραμείνουν σε αναστολή, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της οικονομικής ανάκαμψης των χωρών της Γηραιάς Ηπείρου.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ε.Ε.: Μακρόν και Ντράγκι ζητάνε περισσότερους ελιγμούς στους δημοσιονομικούς κανόνες 

ΔΝΤ: Η τέλεια καταιγίδα – Σε ρίσκο οι χώρες με υψηλό χρέος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News