Business & Finance Τετάρτη 30/03/2022, 12:46
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Θα γίνει η Τουρκία παιδική χαρά για Ρώσους ολιγάρχες; Το ριψοκίνδυνο στοίχημα

Θα γίνει η Τουρκία παιδική χαρά για Ρώσους ολιγάρχες; Το ριψοκίνδυνο στοίχημα

Ο πλούτος των Ρώσων ολιγαρχών αναζητά ένα νέο σπίτι και η Τουρκία σπεύδει να παίξει τον ρόλο του καλού οικοδεσπότη.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου είπε στο CNBC το Σάββατο ότι θα καλωσόριζε στην Τουρκία τους Ρώσους ολιγάρχες που αντιμετωπίζουν κυρώσεις, τόσο ως τουρίστες όσο και ως επενδυτές, εφόσον οι επιχειρήσεις τους συμμορφώνονται με το διεθνές δίκαιο.

Μία ημέρα νωρίτερα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είπε ότι «συγκεκριμένες ομάδες κεφαλαίων» θα μπορούσαν να «παρκάρουν σε εμάς», σε μία δήλωση που θεωρήθηκε ότι αναφερόταν στο γεγονός ότι κινητά περιουσιακά στοιχεία Ρώσων ολιγαρχών βρήκαν τελευταία καταφύγιο στη χώρα, μεταξύ αυτών δύο superyachts και ένα ιδιωτικό αεροπλάνο που ανήκουν στον Ρομάν Αμπράμοβιτς.

Τα σχόλια αυτά πυροδότησαν εικασίες ότι η Τουρκία –που δεν ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση αλλά είναι μέλος του ΝΑΤΟ- ίσως να ενθαρρύνει ενεργά τις επενδύσεις από δισεκατομμυριούχους που βρίσκονται στη μαύρη λίστα, στην προσπάθειά της να τονώσει την οικονομία της. Ήδη, το Reuters μεταδίδει πληροφορίες που θέλουν εύπορους Ρώσους να αναζητούν επενδύσεις στην Τουρκία.

Όμως, όπως τονίζει το CNBC, τα όποια οφέλη από αυτή τη στρατηγική θα είναι βραχυπρόθεσμα, για μία χώρα που επιχειρεί μία δύσκολη ισορροπία ανάμεσα στην Ανατολή και τη Δύση.

«Το να προσελκύσει ρωσικό χρήμα θα μπορούσε να πλήξει την Τουρκία μακροπρόθεσμα», λέει στο CNBC η Ντέφνι Αρσλάν, του Atlantic Council στην Τουρκία και πρώην οικονομολόγος στην αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα.

Η Τουρκία έχει επικρίνει την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, αλλά δεν έχει εφαρμόσει κυρώσεις όπως αυτές της Δύσης και λέει ότι αντιτίθεται σε αυτές. Αντ΄ αυτού, έχει αναλάβει τον ρόλο ενός ουδέτερου μεσολαβητή, με τις σχετικές διαπραγματεύσεις στην Άγκυρα να παρουσιάζουν ελπίδες για λύση.

Η στάση ουδετερότητας που τηρεί η Τουρκία ερμηνεύεται από τους στενούς οικονομικούς και διπλωματικούς δεσμούς της με τη Ρωσία, ειδικά στους τομείς της ενέργειας, της άμυνας, του εμπορίου και του τουρισμού. Για αυτό και οι χώρες της Δύσης δεν έχουν πιέσει την Τουρκία να μπει στις κυρώσεις και δεν θα την τιμωρήσουν που δεν το κάνει, όπως αναφέρει το CNBC.

Αυτό καθιστά την Τουρκία ένα νόμιμο καταφύγιο για περιουσιακά στοιχεία Ρώσων που βρίσκονται υπό το καθεστώς των κυρώσεων. Η εισροή ξένων επενδύσεων και πολυτελών περιουσιακών στοιχείων θα μπορούσε να δώσει μια ώθηση στην τουρκική οικονομία, η οποία βρίσκεται σε κρίση λόγω της ανορθόδοξης νομισματικής πολιτικής που ακολουθεί.

Ωστόσο, η ανοχή της Δύσης θα μειωθεί, εάν η Τουρκία αρχίσει να προσκαλεί ενεργά ρωσικό πλούτο που βρίσκεται στο καθεστώς των κυρώσεων, όπως εκτιμά ο Εμρέ Πέκερ, της Eurasia Group. «Εάν παρκάρουν τα γιοτ τους, αυτό είναι ΟΚ. Αλλά η Άγκυρα θα έχει συναίσθηση ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει έδαφος για κυρώσεις και θα είναι πολύ προσεκτική να το αποφύγει αυτό».

Το βέβαιο είναι ότι η Τουρκία δεν έχει την πολυτέλεια να γίνει στόχος κυρώσεων, με δεδομένες τις πιέσεις που ήδη δέχεται η οικονομία της από τον πόλεμο.

Τον περασμένο μήνα, ο πληθωρισμός έφτασε στο υψηλό 20ετίας του 54,4% εν μέσω κατάρρευσης της λίρας και εκτίναξης των τιμών των εμπορευμάτων.

«Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία κάνει την οικονομική κατάσταση της Τουρκίας πιο επισφαλή», λέει ο Πέκερ.

Εν τω μεταξύ, ο Ερντογάν ποντάρει στη φήμη της Τουρκίας ως ανεξάρτητου διαμεσολαβητή, προκειμένου να κερδίσει πόντους τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, εν όψει των εκλογών του 2023.

Άλλωστε, η Τουρκία έχει ευκαιρίες να τονώσει την οικονομία της και να επωφεληθεί από την μετακίνηση του ρωσικού πλούτου, χωρίς να προκαλέσει οικονομικές και πολιτικές αντιδράσεις. Σύμφωνα με την Αρσλάν του Atlantic Council, θα μπορούσε να προσελκύσει επενδύσεις από τα 450 δυτικά brands που έχουν ήδη αποσυρθεί από τη Ρωσία.

«Εάν το παίξει σωστά, πιστεύω ότι θα μπορούσε να είναι μια τεράστια ευκαιρία για την Τουρκία, όχι μόνο να ευθυγραμμιστεί με τους Δυτικούς συμμάχους αλλά ενδεχομένως και να προσελκύσει επενδύσεις από ξένες εταιρείες», λέει.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Η Τουρκία λέει ότι ο κόσμος δεν μπορεί να «κάψει τις γέφυρες» με τη Μόσχα

«Πονοκέφαλος» εκατομμυρίων: Ποιος θα πληρώσει για τη συντήρηση των δεσμευμένων superyachts;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News