Business & Finance Παρασκευή 25/03/2022, 15:45
ΕΥΡΩΖΩΝΗ

Sinopec της Κίνας: Τέλος στα επενδυτικά της σχέδια στην Ρωσία – Το Πεκίνο φοβάται κυρώσεις

Sinopec της Κίνας: Τέλος στα επενδυτικά της σχέδια στην Ρωσία – Το Πεκίνο φοβάται κυρώσεις

Η κρατική εταιρεία Sinopec της Κίνας διακόπτει τις διαπραγματεύσεις για την υλοποίηση μίας τεράστιας επένδυσης στον κλάδο πετροχημικών και για σύσταση κοινοπρασίας πώλησης βενζίνης στην Ρωσίας, όπως ανέφεραν πηγές του Reuters, μετά τη σύσταση του Πεκίνου να υπάρξει προσοχή για τυχόν κυρώσεις. 

Το ξαφνικό «φρένο» που βάζει το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ασίας στις επενδύσεις του στην Ρωσία καταδεικνύει τους κινδύνους που αντιμετωπίζει πλέον η Κίνα, ο πιο σημαντικός διπλωματικός εταίρος της Ρωσίας, μετά τις βαριές κυρώσεις της Δύσης.

Το Πεκίνο μέχρι στιγμής έχει επανειλημμένως διατυπώσει την αντίθεσή τους στις κυρώσεις, επιμένοντας ότι διατηρεί κανονικές οικονομικές και εμπορικές σχέσεις με την Ρωσία, αρνούμενο πάντως να καταδικάσει τις ενέργειες της Ρωσίας στην Ουκρανία ή να τις χαρακτηρίσει εισβολή. 

Στο παρασκήνιο όμως, η κινεζική κυβέρνηση ανησυχεί για τις κινεζικές εταιρείες και γι΄αυτό τις κάλεσε να είναι ιδιαίτερα προσεκτικές με τις επενδύσεις τους στην Ρωσία, το δεύτερο μεγαλύτερο προμηθευτή τους σε πετρέλαιο και τον τρίτο μεγαλύτερο σε φυσικό αέριο.

Εδώ και ένα μήνα, μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, οι τρεις κορυφαίες πετρελαϊκές της Κίνας – Sinopec, China National Petroleum Corp και China National Offshore Oil Corp – προσπαθούν να αποτιμήσουν τον αντίκτυπο των κυρώσεων στις επενδύσεις τους αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ρωσία, σύμφωνα με πηγές. 

Οι εταιρείες έχουν συστήσει ομάδες εργασίας για να εξετάσουν ζητήματα που έχουν να κάνουν με την Ρωσία και επεξεργάζονται σχέδια διακοπή των επιχειρηματικών τους δραστηριοτήτων καθώς και σε περίπτωση επιβολής δευτερογενών κυρώσεων, σύμφωνα πάντα με τις πηγές. 
 
Μία από τις πηγές ανέφερε ότι η Sinopec, γνωστή παλαιότερα ως China Petroleum & Chemical Corp, διέκοψει τις συζητήσεις της για επένδυση ύψους 500 εκατ.δολαρίων σε νέο εργοστάσιο χημικών και άλλων καυσίμων στην Ρωσία. Η κοινοπραξία θα γινόταν από κοινού με την ρωσική Sibur, το μεγαλύτερο παραγωγό πετροχημικών της Ρωσίας. Η Sinopec διέκοψε και τις διαπραγματεύσεις της για σύσταση κοινοπραξίας πώλησης βενζίνης και με την ρωσική Novatek, επειδή η Sberbank, ένας από τους μεγαλύτερους μετόχους της Novatek, συμπεριλαμβάνεται στη λίστα με τις αμερικανικές κυρώσεις, όπως εξήγησε μία εκ των πηγών. 
       
  
  
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters
    

    

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News