Business & Finance Πέμπτη 17/02/2022, 17:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σημάδια υποχώρησης στη λίρα – Σταθερό διατήρησε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

Σημάδια υποχώρησης στη λίρα – Σταθερό διατήρησε το επιτόκιο η κεντρική τράπεζα

Υποχώρησε ελαφρώς η τουρική λίρα, μετά της ανακοινώσεις της Κεντρικής Τράπεζας για διατήρηση του επιτοκίου σταθερού στο 14%, όπως και αναμενόταν. Αμέσως πριν ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι «θα σπάσει τα δεσμά των επιτοκίων δανεισμού», παρότι ο πληθωρισμός στη γειτονική καλπάζει, αγγίζοντας ρεκόρ εικοσαετίας στο 48,69% τον περασμένο μήνα.

Για την τουρκική κεντρική τράπεζα αυτή ήταν η δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση στην οποία αφήνει τα επιτόκια στο 14%, όταν από τον Σεπτέμβριο έως τον Νοέμβριο τα είχε μειώσει κατά 500 μονάδες βάσης και το 19%. 

Στην ανακοίνωσή της η κεντρική τράπεζα αναφέρει ότι η συνολική της αναθεώρηση για το πλαίσιο της νομισματικής της πολιτικής ορίζεται με γνώμονα τη μόνιμη στροφή στη λίρα (permanent liraization), να χρησιμοποιήσει δηλαδή όλα της τα εργαλεία ούτως ώστε οι Τούρκοι πολίτες να προτιμούν το τουρκικό νόμισμα έναντι των ξένων. 

«Η Επιτροπή αναμένει να ξεκινήσει μια διαδικασία αποπληθωρισμού με βάση τα μέτρα που ελήφθησαν, επιδιώκοντας βιώσιμες τιμές και χρηματοπιστωτική σταθερότητα», δήλωσε η τράπεζα μετά το πέρας της συνεδρίασής της.

«Η περαιτέρω άνοδος του πληθωρισμού κοντά στο 50% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο προφανώς δεν ήταν αρκετή ώστε να μεταπηδήσει η κεντρική τράπεζα (και κυρίως ο πρόεδρος Ερντογάν) στην ορθόδοξη νομισματική πολιτική» σχολίασε ο οικονομολόγος της Capital Economics, Jason Tuvey.

Μέσα στο 2021, η λίρα έχασε τουλάχιστον το 48% της αξίας της, καθώς ο Τούρκος πρόεδρος ασκούσε πιέσεις για αύξηση του επιτοκίου δανεισμού παρά τον πληθωρισμό που είχε φτάσει στα ύψη. Τα αποθεματικά της Τουρκίας σε ξένα νομίσματα μειώνονταν συνεχώς, ενώ όσοι είχαν εισοδήματα σε λίρες δυσκολεύονταν όλο και περισσότερο να ανακτήσουν την αγοραστική τους δύναμη. Παράλληλα, μεγάλη ήταν η επιβάρυνση και από την αύξηση των τιμών ρεύματος και φυσικού αερίου για νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Νέα χείρα βοηθείας 2 δισ. δολαρίων σε κρατικές τράπεζες

Τουρκία: Θα χρεώνουν μέχρι και τις θερμάστρες στις καφετέριες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News