Business & Finance Δευτέρα 31/01/2022, 15:32
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ο πρώτος εταιρικός φόρος στον φορολογικό παράδεισο της Μέσης Ανατολής

Ο πρώτος εταιρικός φόρος στον φορολογικό παράδεισο της Μέσης Ανατολής

Εταιρικό φόρο επί των εσόδων θα επιβάλουν για πρώτη φορά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία προσελκύουν επενδυτές ακριβώς χάρη στις αφορολόγητες εμπορικές δραστηριότητες.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της χώρας, ο φορολογικός συντελεστής θα ανέρχεται στο 9% για φορολογητέα έσοδα που ξεπερνούν τα 102.000 δολάρια. Εταιρικό φόρο δεν θα υποχρεούνται να καταβάλουν οι επιχειρήσεις με χαμηλότερα έσοδα, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο, ώστε να «στηρίξει τις μικρές επιχειρήσεις και τις startups».

Ο νέος εταιρικός φόρος, ο οποίος θα επιβληθεί από την πρώτη Ιουνίου του 2023, θα είναι «ένας από τους πιο ανταγωνιστικούς παγκοσμίως», τόνισε το υπουργείο.

Όπως διασαφήνισε το υπουργείο, οι ιδιώτες δεν θα έχουν υποχρέωση καταβολής φόρου επί των εσόδων τους από τη δουλειά τους, την ακίνητη περιουσία, τις επενδύσεις τους ή οποιαδήποτε άλλη πηγή προσωπικού εισοδήματος που συνδέεται με εμπόριο ή επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός των συνόρων των ΗΑΕ. Επίσης, σημείωσε το υπουργείο, ο φόρος δεν θα αφορά τους ξένους επενδυτές που δεν έχουν επιχειρηματικές δραστηριότητες εντός της χώρας.

Το υπουργείο επίσης καθησύχασε τους χιλιάδες επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στις λεγόμενες ελεύθερες ζώνες. Αυτοί «μπορούν να συνεχίσουν να επωφελούνται από τα φορολογικά κίνητρα για τις επιχειρήσεις», εφόσον «πληρούν όλα τα απαραίτητα κριτήρια», ανακοίνωσε το υπουργείο χωρίς να δώσει περαιτέρω λεπτομέρειες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλές είναι οι επιχειρήσεις εντός των ΗΑΕ που έχουν μηδενικές φορολογικές υποχρεώσεις και είναι 100% στην ιδιοκτησία ξένων επενδυτών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Διαβάστε επίσης:

Ήρθε η ώρα για το πρώτο καζίνο στη χώρα που απαγορεύει το τζόγο;

Η χώρα που αλλάζει το «Σαββατοκύριακο» και υιοθετεί εργασία για 4,5 ήμερες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News