Business & Finance Δευτέρα 17/01/2022, 17:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πώς γίνεται κάποιος… κακό αφεντικό – Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος

Πώς γίνεται κάποιος… κακό αφεντικό – Τι πρέπει να κάνει ο εργαζόμενος

Για πολλούς εργαζόμενους, η απόφαση παραίτησης από μία δουλειά συνδέεται άρρηκτα με το αφεντικό. Και συγκεκριμένα με το κακό αφεντικό. Έτσι, δεν είναι λίγοι όσοι αποφασίζουν να αλλάξουν δουλειά, εξαιτίας του επικεφαλής. 

Σύμφωνα με έρευνα του Hustle, στην οποία συμμετείχαν 278 άτομα, η πιο εξοργιστική συμπεριφορά ενός κακού αφεντικού είναι τα υποτιμητικά σχόλια σε ποσοστό 76%.  

Στη δεύτερη θέση με ποσοστό 59,9% ακολουθεί το μικρο-μάνατζμεντ, δηλαδή η τάση του αφεντικού να ελέγχει και να εποπτεύει τα πάντα.   

Με 58,4% έπεται η ανισορροπία προσωπικής ζωής – φόρτου εργασίας, με 57,7% η έλλειψη επικοινωνίας, με 54,1% οι υπερβολικές απαιτήσεις, με 39,8% η ευνοιοκρατία, με 21,9% ο σεξισμός, με 12,5% ο ρατσισμός κ.α. 

top reasons

Άλλοι λόγοι είναι η μη εφαρμογή των πρωτοκόλλων του Covid, τα βίαια ξεσπάσματα των αφεντικών, τα οποία φθάνουν έως το πέταγμα αντικειμένων, αλλά και η κλοπή… ιδεών – λύσεων.  

Το ερώτημα είναι, επομένως, πώς γίνεται κάποιος κακό αφεντικό. 

Η Manuela Priesemuth είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια διοίκησης στο Πανεπιστήμιο Villanova και υποστηρίζει ότι η καταχρηστική συμπεριφορά είναι συχνά επίκτητη, δηλαδή αναπτύσσεται στην πορεία. 

Μεταβιβάζεται από το αφεντικό στους νεοπροσληφθέντες, οι οποίοι τείνουν να πράττουν ό,τι ακριβώς έμαθαν, όπως συμβαίνει με τα παιδιά, τα οποία μιμούνται τις κοινωνικές συμπεριφορές των γονέων. 

Επομένως, όταν κάποιος γίνεται κακό αφεντικό, αυτό σε μεγάλο βαθμό σημαίνει ότι κάποια στιγμή στην επαγγελματική του καριέρα είχε και ο ίδιος κακό αφεντικό. 

Τι δείχνουν οι έρευνες

Στο μεταξύ, κάποτε υπήρχε η επιχειρηματική κουλτούρα της «σκληρής αγάπης», η οποία παρέχει κίνητρο στον εργαζόμενο. Εν ολίγοις, ένα αυστηρό αφεντικό καθιστά τους εργαζόμενους πιο αποδοτικούς. 

Όμως, οι έρευνες δείχνουν ότι αυτό δεν ισχύει. «Στην πραγματικότητα αποθαρρύνει τους ανθρώπους» επισημαίνει η Priesemuth. «Καταστρέφει τους ανθρώπους, ενώ δημιουργεί άγχος, συναισθηματική εξάντληση και αγωνία». 

Αυστραλιανή μελέτη του 2021 διαπιστώνει, παράλληλα, ότι οι τοξικοί χώροι εργασίας τριπλασιάζουν τον κίνδυνο κατάθλιψης. 

Την ίδια ώρα, έρευνα του SHRM καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι κακοί διευθυντές κόστισαν στις εταιρείες τους 223 δισ. δολάρια σε «χαμένο» τζίρο από το 2014 έως το 2019. Αυτό προκύπτει κυρίως, από την απώλεια παραγωγικότητας των εργαζομένων. 

Τι πρέπει να κάνετε αν έχετε ένα κακό αφεντικό; 

Το πιο εύκολο είναι να παραιτηθείτε και να βρείτε μια νέα δουλειά με καλύτερο εργασιακό περιβάλλον. 

Εάν, όμως, σας αρέσει η εργασία σας, τότε μπορείτε να δοκιμάσετε να απευθυνθείτε στο HR, το τμήμα ανθρώπινου δυναμικού. Αλλά αυτό απαιτεί μερικά αναγκαία βήματα, όπως:  

  • η τεκμηρίωση περιστατικών 
  • η εύρεση μαρτύρων και συμμάχων 

Είναι βέβαιο, ότι αν το αφεντικό σας έχει άσχημη συμπεριφορά, τότε «θύματα» είναι και αρκετοί συνάδελφοί σας, οι οποίοι θα είναι πρόθυμοι να συμβάλλουν στο να αλλάξει όλη αυτή η κατάσταση.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

4 συμβουλές για να μην σκέφτεσαι συνέχεια τη δουλειά

Τα 5 λάθη που κάνουν με τα χρήματά τους οι 30άρηδες

Πώς και πότε να ζητήσετε αύξηση μισθού – Συμβουλές από την γκουρού των διαπραγματεύσεων

Ο CEO που πληρώνει τους υπαλλήλους του 5.000 δολάρια για να παραιτηθούν

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News