Business & Finance Παρασκευή 14/01/2022, 17:06
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Νέα άνοδος του φυσικού αερίου – Δεν αρκεί το αμερικανικό LNG

Aνησυχία για την Ουκρανία

Νέα άνοδος του φυσικού αερίου – Δεν αρκεί το αμερικανικό LNG

Σημαντική άνοδο καταγράφουν οι τιμές του φυσικού αερίου στην Ευρώπη, παρά το γεγονός ότι ολοένα και περισσότερα αμερικανικά φορτία υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG) φθάνουν στα λιμάνι της Γηραιάς Ηπείρου. 

Έως το βράδυ της Πέμπτης, τουλάχιστον 41 αμερικανικά LNG φορτία είτε είχαν λάβει πορεία προς την Ευρώπη είτε ήταν πολύ πιθανό να το πράξουν. Στο ίδιο διάστημα, μόλις 24 φορτία κατευθύνοντας προς τα λιμάνια της Ασίας. 

Η απόκλιση των 17 φορτίων είναι η μεγαλύτερη κατά τη διάρκεια του φετινού χειμώνα, καθώς η Ευρώπη έχει καταστεί τόπος έλξης για το αμερικανικό αέριο, λόγω των υψηλότερων τιμών, των πολύ χαμηλών αποθεμάτων και των μειωμένων παραδόσεων από τη Ρωσία. 

Μόνο τον Δεκέμβριο ενδεικτικά, η τιμή του φυσικού αερίου στην Ευρώπη ήταν υψηλότερη κατά 24 δολάρια σε σχέση με την Ασία, κάτι που ευνοεί τους πωλητές, δηλαδή τους Αμερικανούς παραγωγούς. 

«Οι εισαγωγές LNG έχουν παράσχει μια σανίδα σωτηρίας στα ευρωπαϊκά αποθέματα, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο επίπεδο» εκτιμά ο David Seduski, αναλυτής της Energy Aspects.  

Ακόμη ένα πλεονέκτημα των ευρωπαϊκών προορισμών είναι και το συντομότερο ταξίδι, καθώς τα αμερικανικά φορτία χρειάζονται μόλις δύο εβδομάδες για να φθάσουν στη Γηραιά Ήπειρο, ενώ για την Ασία χρειάζονται περισσότερο από έναν μήνα. 

Στο μεταξύ, η κατάρρευση των συνομιλιών ΗΠΑ – Ρωσίας για την ασφάλεια και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας επανέφερε τις ανησυχίες για τις ρωσικές παραδόσεις προς την Ευρώπη. 

Είναι ενδεικτικό ότι η τιμή του φυσικού αερίου σκαρφάλωσε και πάλι στα 90 ευρώ ανά μεγαβατώρα, σημειώνοντας άνοδο κατά 25% μέσα στις τελευταίες δύο ημέρες. 

Οι αναλυτές ανησυχούν ότι οι γεωπολιτικές προκλήσεις στα ανατολικά της Ευρώπης είναι πιθανό να περιορίσουν έτι περισσότερο τις εισαγωγές αερίου από τη Μόσχα, επιδεινώνοντας την ενεργειακή κρίση. 

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

ΙΕΑ: Στρώνουμε τον δρόμο προς μία κλιματική καταστροφή

Citigroup: 1 τρισ. δολάρια ο «λογαριασμός» της ενέργειας φέτος στην Ευρώπη

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News