Business & Finance Δευτέρα 20/12/2021, 17:14
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Σεντένο (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός προκαλεί αβεβαιότητα, χρειάζεται προσοχή 

Σεντένο (ΕΚΤ): Ο πληθωρισμός προκαλεί αβεβαιότητα, χρειάζεται προσοχή 

Η πορεία του πληθωρισμού όπως εξελίσσεται προκαλεί αβεβαιότητα και χρειάζεται διαρκής παρακολούθησή του, όπως σημείωσε σήμερα Δευτέρα ο κεντρικός τραπεζίτης της Πορτογαλίας και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Μιλώντας σε δημοσιογράφους, ο Μάριο Σεντένο τόνισε ότι η ΕΚΤ πρέπει να δώσει προσοχή, ενώ παράλληλα υποστήριξε ότι τα νέα lockdowns στην Ευρώπη που έχει επιφέρει η ταχεία εξάπλωση της μετάλλαξης Όμικρον δεν θα πρέπει να οδηγήσουν σε αύξηση των τιμών. 

Σύμφωνα με πηγές τις οποίες επικαλείται το Reuters, οι αξιωματούχοι της ΕΤΚ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της περασμένης Πέμπτης, ζήτησαν μια πιο ενδελεχής ενημέρωση αναφορικά με τους κινδύνους για τον πληθωρισμό, ωστόσο η κεντρική τράπεζα εμμένει στο αφήγημά της ότι οι υψηλές τιμές καταναλωτή θα υποχωρήσουν υπό του επίσημου στόχου του 2% στα τέλη του 2022. 

Σύμφωνα με τον Σεντένο, ο πληθωρισμός γενικά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την αντιμετώπιση των παραγόντων που παραμένουν μόνιμοι, όπως οι υψηλές τιμές της ενέργειας, οι συμφορήσεις στις αλυσίδες εφοδιασμού ή ο αντίκτυπος της πανδημίας στην οικονομία. 

«Η παρουσία του αντίκτυπου της πανδημίας είναι εμφανής ακόμη και οι οικονομικές και χρηματοπιστωτικές συνέπειες της πανδημίας θα ξεδιπλωθούν στο βάθος χρόνου», σημείωσε. 

Στην έκθεσή της για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα την οποία δημοσίευσε σήμερα Δευτέρα, η Τράπεζα της Πορτογαλίας αναφέρει ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε μια πολύπλοκη κατάσταση, διότι μια πρόωρη ωρίμανση της νομισματικής της πολιτικής θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία όταν η ανάκαμψη θα έχει ολοκληρωθεί. 

Κάτι τέτοιο μπορεί να οδηγήσει σε απότομες διορθώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές», ανέφερε ο Σεντένο. 

Ωστόσο σύμφωνα με τον ίδιο, μια καθυστερημένη απόσυρση των μέτρων στήριξης θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια συσσώρευση ευάλωτων σημείων σε ένα πλαίσιο όπου υπάρχουν σημάδια έξαρσης στις αγορές χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων και κατοικιών σε διεθνές επίπεδο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News