Business & Finance Παρασκευή 10/12/2021, 21:02
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Πετρέλαιο: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα τέλη Απριλίου – Κέρδη 8%

Πετρέλαιο: Η μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα τέλη Απριλίου – Κέρδη 8%

Τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο από τα τέλη Απριλίου παρουσίασαν οι τιμές πετρελαίου το τελευταίο πενθήμερο με το κλίμα στην αγορά να ευνοείται ιδιαίτερα από την απομάκρυνση των ανησυχιών για τον αντίκτυπο που θα μπορούσε να έχει η μετάλλαξη Όμικρόν στην οικονομία και στη ζήτηση για καύσιμα. 

Η τιμή brent και αργού ενισχύθηκε 8% στη διάρκεια της εβδομάδας, στα πρώτα κέρδη στη διάρκεια των τελευταίων επτά εβδομάδων, παρά το προσωρινό κύμα ρευστοποιήσεων. 

Στη σημερινή συνεδρίαση, η τιμή brent στο Λονδίνο ενισχύθηκε 1,3% στα 75,41 δολάρια το βαρέλι, μετά τις απώλειες περίπου 2% της Πέμπτης, ενώ η τιμή αργού στη Ν.Υόρκη κατέγραψε άνοδο 1,5% πάνω από τα 72 δολάρια το βαρέλι, αφού παρουσίασε αντίστοιχα απώλειες 2% την αμέσως προηγούμενη συνεδρίαση.

Στην άνοδο των τιμών συνέβαλαν και τα στοιχεία για τον πληθωρισμό που ανακοινώθηκαν σήμερα στις ΗΠΑ για το μήνα Νοέμβριο. Στην αρχή της εβδομάδας, η αγορά πετρελαίου κάλυψε περίπου το ήμισυ των απωλειών που έχει υποστεί από τις 25 Νοεμβρίου, μετά την επέλαση της Όμικρον, με τις τιμές να επιστρέφουν σε άνοδο αφότου οι πρώτες μελέτης αποδεικνύουν ότι τα υφιστάμενα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά.

«Η αγορά πετρελαίου προεξόφλησε ξανά ένα άσχημο σενάριο, όμως αυτή την φορά είναι καλύτερα προετοιμασμένη να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο μίας απότομης πτώσης των τιμών», αναφέρει αναλυτής της Commerzbank. 

Ο ίδιος αναλυτές επικαλείται ως παράγοντα που θα μπορούσε να ανακόψει την ανοδική πορεία μία αισθητή μείωση της εσωτερικής αεροπορικής κίνησης στην Κίνα, λόγω των πιο αυστηρών ταξιδιωτικών περιορισμών και μία κάμψη της καταναλωτικής εμπιστοσύνης. Σε όλα αυτά θα πρέπει να προστεθεί και το ενδεχόμενο μία πιθανής επιβράδυνσης της αγοράς ακινήτων της Κίνας, μετά τη στάση πληρωμών της Evergrande, δεδομένου ότι η Κίνα αποτελεί τον κορυφαίο εισαγωγό πετρελαίου στον κόσμο.  
   
moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News