Business & Finance Πέμπτη 11/11/2021, 16:12
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Από το δράμα στα ριάλιτι – Στροφή του streaming σε ακόμη πιο εθιστικές σειρές

Από το δράμα στα ριάλιτι – Στροφή του streaming σε ακόμη πιο εθιστικές σειρές

Πριν από μερικά χρόνια, όταν οι υπηρεσίες streaming και οι smart τηλεοράσεις εισέβαλαν στην καθημερινότητά μας, η τάση που επικρατούσε στις πλατφόρμες τύπου Netflix ήταν οι σειρές που τραβούσαν τα βλέμματα: καλογραμμένα σενάρια, μοναδική σκηνοθεσία, αγωνία για το επόμενο επεισόδιο.

Το συγκεκριμένο μοντέλο, παρότι εξακολουθεί να είναι κορυφαίο στις υπηρεσίες streaming, φαίνεται πως έχει χάσει την αίγλη που είχε πριν από μερικά χρόνια. Ίσως οφείλεται στο γεγονός ότι «καταναλώνουμε» τις σειρές πολύ πιο γρήγορα ή ίσως επειδή εν μέσω lockdown και έπειτα η ζήτηση εκτοξεύθηκε και οι υπηρεσίες streaming έπρεπε να ανταποκριθούν προσφέροντας κάτι καινούργιο.

Σε κάθε περίπτωση τον τελευταίο καιρό έχει αρχίσει να παρατηρείται μία απομακρυνση από τα καλογυρισμένα δράματα με τα φανταχτερά σενάρια, που συνοδεύεται από τη στροφή προς τα ριάλιτι και γενικά τις σειρές χωρίς σενάριο.

Ενδεικτικά στις δέκα πιο δημοφιλείς σειρές του Neflix για το 2020 συγκαταλέγονται τρεις χωρίς σενάριο, το «Tiger King», το «The Last Dance» και το «Too Hot to Handle». Η παραγωγή ή η αγορά επεισοδίων με τέτοιο σενάριο, είναι αφενός ταχύτερη αφετέρου φθηνότερη.

Τέτοιου είδους σειρές «προκαλούν συζητήσεις, είναι εθιστικές και binge-able», όπως έχει δηλώσει στο Bloomberg ο τηλεοπτικός παραγωγός Brent Montgomery, προσθέτοντας ότι για την παραγωγή τους απαιτείται λιγότερος χρόνος και χρήματα σε σχέση με τις σειρές που έχουν σενάριο.

Για παράδειγμα, για την παραγωγή μίας ολόκληρης σεζόν (10 επεισόδια 40 λεπτών – μίας ώρας) για το ριάλιτι Fboy Island που προβάλλει η HBO Max χρειάζεται περίπου το ίδιο μπάτζετ όσο και για την παραγωγή ενός ή δύο επεισοδίων των κορυφαίων δραματικών σειρών της πλατφόρμας.

Επίσης, μία εύκολη συνταγή που ακολουθούν οι πλατφόρμες streaming είναι η παραγωγή δημοφιλών ριάλιτι σε πολλές διαφορετικές γλώσσες, ώστε να είναι και πιο ελκυστικές στην εκάστοτε χώρα.

Το ενδιαφέρον προς τα ριάλιτι και γενικά προς το περιεχόμενο που δεν έχει σενάριο έχει ήδη κατοχυρωθεί. Φαίνεται άλλωστε και από το γεγονός ότι το κόστος παραγωγής αυτού του τύπου των σειρών έχει αρχίσει να ανεβαίνει.

Ωστόσο, δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο εάν θα επικρατήσει ή ακόμη και εάν θα «εκθρονίσει» σε κάποια στιγμή τις καλογραμμένες και καλοστημένες σειρές.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Netflix εβδομαδιαίων σειρών και αστέρων

Spoiler Alert: Ποιος δεν πήρε τα 38 εκατ. δολάρια του Squid Game

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News