Business & Finance Τρίτη 26/10/2021, 16:53
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Ε.Ε.: Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο αποεπενδύει από τα ορυκτά καύσιμα 

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Νέας Υόρκης έχουν ανακοινώσει σχέδια για εκποίηση περί των 4 δισ. δολαρίων επενδύσεων

Ε.Ε.: Το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο αποεπενδύει από τα ορυκτά καύσιμα 

Σε αποεπένδυση από τα ορυκτά καύσιμα προχωράει το μεγαλύτερο συνταξιοδοτικό ταμείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το ΑΒΡ της Ολλανδίας, όπως έκανε γνωστό με ανακοίνωσή του σήμερα Τρίτη. Έτσι το ΑΒΡ προστίθεται σε μια μακροσκελέστατη λίστα με επενδυτές θεσμικούς και μη, οι οποίοι γυρίζουν την πλάτη τους στα ορυκτά καύσιμα, εν μέσω μιας έντονης κινητοποίησης για εγκατάλειψη των επενδύσεων που είναι επιβαρυντικές για το περιβάλλον. 

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το ΑΒΡ έως το 2023 θα έχει αποσύρει το ποσό των 15 δισ. ευρώ από περιουσιακά στοιχεία με ορυκτά καύσιμα. Όπως επισημαίνει το ταμείο, από την απόφαση αυτή δεν αναμένει να υπάρξει αντίκτυπος στις επιστροφές μακροπρόθεσμα, ενώ όπως προσθέτει η κίνηση αυτή θα βοηθήσει ούτως ώστε να θέσει πιο φιλόδοξους στόχους αναφορικά με τη μείωση των εκπομπών ρύπων του χρόνου. 

Η ανακοίνωση αυτή υπογραμμίζει τη επιταχυνόμενη μεταστροφή των επενδυτών στο πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα. Σύμφωνα με τα στοιχεία που παραθέτει η DivestInvest, οι διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων συνδυασμένης αξίας 39,2 τρισ. δολαρίων, έχουν δεσμευθεί για αποεπένδυση από τους προαναφερόμενους κλάδους. 

Η εξέλιξη αυτή σηματοδοτεί μια τεράστια αλλαγή κατά τα τελευταία επτά χρόνια, όταν η DivestInvest άρχισε να καταγράφει παρόμοιες κινήσεις, με την αξία των περιουσιακών στοιχείων των διαχειριστών το 2014 να φθάνει μόλις 52 δισ. δολάρια. 
Από την αρχή του έτους, το ίδρυμα Ford, ένα από τα μεγαλύτερα ιδιωτικά ιδρύματα, έχει ανακοινώσει ότι θα σταματήσεις τις επενδύσεις στα ορυκτά καύσιμα. Το ίδιο έχει ανακοινώσει και το ίδρυμα χρηματοδότησης του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, ενώ η πολιτεία Μέιν έγινε η πρώτη στις ΗΠΑ της οποίας το συνταξιοδοτικό ταμείο προχωράει σε αποεπένδυση από τα ορυκτά καύσιμα. 

Τα συνταξιοδοτικά ταμεία της Νέας Υόρκης έχουν ανακοινώσει σχέδια για εκποίηση περί των 4 δισ. δολαρίων επενδύσεων που σχετίζονται με τα ορυκτά καύσιμα και ο δεύτερος μεγαλύτερος διαχειριστής συντάξεων στον Καναδά, το Caisse de Depot et Placement du Quebec, δήλωσε ότι θα πουλήσει περιουσιακά στοιχεία σε πετρέλαιο αξίας πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων, συμπεριλαμβανομένων μεγάλων μετοχικών μεριδίων στους κορυφαίους παραγωγούς αργού πετρελαίου του Καναδά, ως μέρος μιας νέας στρατηγικής που στοχεύει στη δραματική μείωση των εκπομπών από τις επενδύσεις του. 
 
moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News