Business & Finance Δευτέρα 11/10/2021, 19:45
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Συμφωνία Ουκρανίας – Ε.Ε. για δημιουργία κοινής αεροπορικής ζώνης

Συμφωνία Ουκρανίας – Ε.Ε. για δημιουργία κοινής αεροπορικής ζώνης

Συμφωνία με την Ουκρανία αναμένεται να συνάψει η Ευρωπαϊκή Ένωση με σκοπό τη δημιουργία περισσότερων αεροπορικών διαδρομών με χαμηλό κόστος, καθώς και την ενίσχυση του τουρισμού. Επιπλέον, πρόκειται για έμπρακτη προσπάθεια της χώρας να βελτιώσει τη σχέση της με το μπλοκ.

Ευρωπαίοι αξιωματούχοι δήωσαν χωρίς να δώσουν πολλές λεπτομέρειες ότι η συμφωνία θα δημιουργήσει μία κοινή ζώνη αερομεταφορών, η οποία θα βελτιώσει τις αεροπορικές συνδέσεις και θα δημιουργήσει νέες εμπορικές ευκαιρίες για αεροπορικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην Ουκρανία. 

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία είχαν ξεκινήσει από το 2013. Η συμφωνία αναμένεται πως θα υπογραφεί από τις δύο πλευρές αύριο στο πλαίσιο συνόδου Ουκρανίας – Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Συνεργασία

Επιπλέον, υπάρχουν βλέψεις για συνεργασία των δύο πλευρών σε περαιτέρω τομείες. Στο πλαίσιο της συνόδου, Ε.Ε. και Ουκρανία θα προσπαθήσουν να ενισχύσουν τις οικονομικές και πολιτικές τους σχέσεις. Υπενθυμίζεται ότι το 2017 οι δύο πλευρές είχαν συνάψει συμφωνία για ευκολότερη εμπορική πρόσβαση της Ουκρανίας στο μπλοκ, η οποία οδήγησε και σε σημαντική ενίσχυση της εμπορικής δραστηριότητας.

Αναμένεται ειδικότερα πως η Ε.Ε. θα εγκαινιάσει επενδυτικό πακέτο 6,5 δισ. ευρώ με την προοπτική ενίσχυσης των δημοσίων και ιδιωτικών επενδύσεων στην Ουκρανία. Επιπλέον, θα συζητηθούν οι ανησυχίες σχετικά με την έλλειψη φυσικού αερίου στη χώρα, οι οποίες είναι συνέπεια της μειωμένης προσφοράς από Ρωσία.

«Θα συζητήσουμε λεπτομερώς με την Ουκρανία…ώστε να αποφασίσουμε τι μπορεί να γίνει για να αυξήσουμε την δυνατότητα προσφοράς φυσικου αερίου από κράτη μέλη (της Ε.Ε.) προς την Ουκρανία, στην περίπτωση ελλείψεων τώρα και στο μέλλον», δήλωσε Ευρωπαίος αξιωματούχος στο Reuters.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News