Business & Finance Τετάρτη 6/10/2021, 18:48
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Apple: Αντιμέτωπη με νέο πρόστιμο από την Ε.Ε. ύψους έως και 27,4 δισ. δολαρίων

Από τον περασμένο Ιούνιο η Apple έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών

Apple: Αντιμέτωπη με νέο πρόστιμο από την Ε.Ε. ύψους έως και 27,4 δισ. δολαρίων

Νέο πρόστιμο προτίθεται να επιβάλει η Ευρωπαϊκή Ένωση στην Apple, αυτή τη φορά για θέματα μονοπωλιακών πρακτικών στην τεχνολογία της NFC (Near Field Communication) και τους ημιαγωγούς που χρησιμοποιεί, όπως αναφέρει το πρακτορείο Reuters, επικαλούμενο άτομα με γνώση επί του θέματος. 

Σε περίπτωση που η αμερικανική τεχνολογική εταιρεία κριθεί ότι παραβίασε τους αντιμονοπωλιακούς νόμους της Ε.Ε., τότε θα κληθεί να καταβάλει πρόστιμο έως και 10% επί του παγκόσμιου τζίρου της και για την περίπτωση της Apple αυτό μπορεί να ανέλθει έως και τα 27,4 δισ. δολάρια. Παράλληλα ενδέχεται να αναγκασθεί να καταστήσει ανοιχτό το σύστημα πληρωμών της Apple Pay, στους ανταγωνιστές της. 

Διαβάστε επίσης: Δέκα χρόνια χωρίς τον Στιβ Τζομπς: Πώς η χήρα του πολλαπλασίασε την περιουσία του

Από τον περασμένο Ιούνιο η Apple έχει τεθεί στο μικροσκόπιο των ρυθμιστικών αρχών για τον ανταγωνισμό της Ε.Ε. και της επικεφαλής Μαργκρέτε Βεστάγκερ, καθώς έχει αρχίσει έρευνα για το Apple Pay. 

Οι αμφιβολίες των ευρωπαϊκών αρχών αφορούσαν το ίδιο το σύστημα πληρωμών και τον αποκλεισμό των ανταγωνιστών από αυτό, αλλά και τους ημιαγωγούς που χρησιμοποιούνται για τις ανέπαφες πληρωμές.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επικεντρώθηκε μόνο στους ημιαγωγούς οι οποίοι είναι προσβάσιμοι μόνο από το Apple Pay, σύμφωνα με μία από τις πηγές. 

Σύμφωνα με άλλη πηγή, η Κομισιόν συντάσει ένα κατηγορητήριο έγγραφο γνωστό ως δήλωση ένστασης, το οποίο μπορεί να αποσταλεί στην Apple το 2022. Τέτοια έγγραφα συνήθως αφορούν πρακτικές που παραβιάζουν τους αντιμονοπωλιακούς κανόνες της Ε.Ε. 

Το Apple Pay έχει βρεθεί στο στόχαστρο των ρυθμιστικών αρχών και άλλων χωρών. Τον περασμένο μήνα η Νότια Κορέα ενέκρινε νομοσχέδιο που απαγορεύει από τα καταστήματα εφαρμογών να εξαναγκάζουν τους προγραμματιστές να χρησιμοποιούν τα συστήματα πληρωμών των εταιρειών στις οποίες ανήκουν. 

Διαβάστε επίσης: Γιατί ο Στιβ Τζομπς πέταξε το πρώτο iPhone στο πάτωμα

Για τα συστήματα πληρωμών της Apple, παρόμοιο νόμο έχει περάσει η Γερμανία, ενώ η Ολλανδία με τη σειρά της βρίσκεται εν μέσω έρευνας. 

Υπενθυμίζεται ότι στην Apple είχε επιβληθεί πρόστιμο ύψους περί των 13 δισ. δολαρίων για φοροδιαφυγή, ωστόσο η εταιρεία άσκησε έφεση και δικαιώθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο της Ευρώπης. 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News