Business & Finance Δευτέρα 27/09/2021, 16:11
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Αναλυτές: Παραγγείλτε iPhone 13 αλλά… θα αργήσουν  

Οι χρόνοι παράδοσης για τα νέα iPhones παρακολουθoύνται με μεγάλη προσοχή από τους αναλυτές

Αναλυτές: Παραγγείλτε iPhone 13 αλλά… θα αργήσουν  

Εκείνοι που θα παραγγείλουν τα νέα iPhone 13 της Apple θα είναι αναγκασμένοι να περιμένουν εβδομάδες για να τα παραλάβουν, καθώς όπως επισημαίνουν αναλυτές οι καθυστερήσεις στις εφοδιαστικές αλυσίδες και η μεγάλη ζήτηση, προκαλούν έναν από τους μεγαλύτερους χρόνους αναμονής για τις συσκευές της εταιρείας τα τελευταία χρόνια.

Οι προειδοποιήσεις αυτές έρχονται κι ενώ μόλις χθες, Κυριακή, προμηθευτές της Apple και της Tesla ανέστειλαν την παραγωγή σε ορισμένα εργοστάσια στην Κίνα για αρκετές ημέρες, προκειμένου να συμμορφωθούν με αυστηρότερες πολιτικές του Πεκίνου για την κατανάλωσης ενέργειας.

Οι χρόνοι παράδοσης για τα νέα iPhones παρακολουθoύνται με μεγάλη προσοχή από τους αναλυτές, καθώς αποτελεί ένδειξη για τη ζήτηση των κινητών συσκευών της Apple. Ωστόσο τη φετινή χρονιά, αντακλά επίσης και τα προβλήματα που έχουν προκύψει στις αλυσίδες εφοδιασμού.

Αναλυτές της JP Morgan και της Credit Suisse, αναφέρουν ότι οι πελάτες σε όλο τον κόσμο που έχουν προ-παραγγείλει τα νέα μοντέλα διαδικτυακώς θα πρέπει να περιμένουν περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες για το iPhone 13 Pro και το iPhone 13 Pro Max και περί των 2 εβδομάδων για το βασικό μοντέλο της καινούργιας σειράς iPhone 13.

Ενδεικτικό είναι το παράδειγμα των ΗΠΑ, η αγορά των οποίων αντιπροσωπεύει το ένα τρίτο των παραγγελιών της Apple, με το χρόνο παράδοσης να έχει αυξηθεί από 19 έως 34 ημέρες κατά τη δεύτερη εβδομάδα μετά την επίσημη παρουσίαση των νέων τηλεφώνων, εν συγκρίσει με τις 7 έως 20 ημέρες κατά την πρώτη εβδομάδα, χρόνοι μεγαλύτεροι από εκείνους για σειρά iPhone 12.

«Ενώ ομολογουμένως μέρος της μεγαλύτερης διάρκειας στους χρόνους παράδοσης οφείλεται στους περιορισμούς της εφοδιαστικής αλυσίδας, θεωρούμε τη μεταβολή της δεύτερης εβδομάδας σε σχέση με την πρώτη, ως δείκτη της ισχυρής ζήτησης, παρά τις χαμηλές προσδοκίες των επενδυτών», επισημαίνει ο αναλυτής της JPMorgan, Σαμίκ Τσάτερτζι.  

Προς επίρρωση της δήλωσης αυτής, οι εταιρείες πάροχοι που συνεργάζονται με την Apple, όπως οι Verizon, Vodafone και Best Buy κάνουν λόγο για υψηλή ζήτηση.

Από τη μεριά τους κάποιοι καταναλωτές στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, κάνουν λόγο για παράδοση των παραγγελιών τους στις 30 Οκτωβρίου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News