Business & Finance Παρασκευή 1/10/2021, 18:16
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Google σε Ε.Ε.: Οι καταναλωτές δεν είναι «χαζοί» 

Μετά το πέρας της σημερινής ακρόασης δεν έγινε σαφές πότε θα υπάρξει ετυμηγορία για την υπόθεση

Google σε Ε.Ε.: Οι καταναλωτές δεν είναι «χαζοί» 

Δισεκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο χρησιμοποιούν τη Google επειδή είναι η καλύτερη και όχι εξαιτίας των συμφωνιών που συνάπτει για να παραμείνει ανταγωνιστική, δήλωσε ο δικηγόρος του αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού σήμερα Παρασκευή ενώπιον των ευρωπαϊκών νομικών αρχών. Η σημερινή κατάθεση ολοκληρώνει μια εβδομάδα ακροάσεων για την αμερικανική εταιρεία, καθώς προσπαθεί να καταρρίψει την καταδικαστική απόφαση εις βάρος της για μονοπωλιακές πρακτικές και το πρόστιμο που της έχει επιβληθεί από τις Βρυξέλλες. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επέβαλε στην Alphabet, μητρική της Google, πρόστιμο ύψους 4,34 δισ. ευρώ (5 δισ. δολάρια) το 2018, επειδή χρησιμοποίησε από το 2011 το λειτουργικό της σύστημα Android για να περιορίσει τους ανταγωνιστές της και να ενισχύσει τη δεσπόζουσα θέση της στη γενική αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Πρόκειται για συμφωνίες που απαιτούν από τους κατασκευαστές τηλεφώνων να προ-εγκαταστήσουν την εφαρμογή Google Search και την εφαρμογή περιήγησης Chrome μαζί με το Google Play, καθώς και συμφωνίες που αποκλείουν ορισμένες παραλλαγές του Android.

«Ο λόγος που δισεκατομμύρια άνθρωποι επιλέγουν το εργαλείο αναζήτησης της Google καθημερινά δεν οφείλεται στην κατάχρηση της δεσπόζουσας θέσης της. Είναι επειδή είναι το καλύτερο», δήλωσε ο δικηγόρος Μέρεντιθ Πίκφορντ στο Γενικό Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το δεύτερο ανώτερο ευρωπαϊκό δικαστήριο.

Ο Πίκφορντ υποστήριξε ότι οι συμφωνίες απέχουν πολύ από το να καταστούν εργαλεία κατά του ανταγωνισμού και περισσότερο γίνονται προκειμένου να εξασφαλίσουν ότι η Google παραμένει ανταγωνιστική.

«Μπορεί κάποιος να ανταγωνιστεί και να ανταγωνιστεί επί της ουσίας. Οι καταναλωτές δεν είναι ηλίθιοι. Αν το Bing ή κάποια άλλη μηχανή αναζήτησης ήταν καλύτερη από την Google, οι άνθρωποι θα απευθύνονταν σε αυτήν», είπε, αναφερόμενος στη μηχανή αναζήτησης της Microsoft. «Οι επιτυχημένες εταιρείες δεν παραμένουν επιτυχημένες με τον να δρέπουν τις δάφνες τους και να μην παραμένουν ανταγωνιστικές», δήλωσε ο Πίκφορντ στο δικαστήριο.

Από τη μεριά του ο δικηγόρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Νίκολας Χαν, υποστήριξε ότι οι συμφωνίες καταδεικνύουν ότι η Google έχει στρέψει την κατάσταση υπέρ της και προέτρεψε τους δικαστές να υποστηρίξουν την απόφαση και το πρόστιμο της Επιτροπής.

«Η Google απονέμει το δάφνινο στεφάνι σε εκείνην πριν ακόμα ξεκινήσει ο αγώνας. Η κλίμακα των πρακτικών της δικαιολογεί πλήρως το πρόστιμο που επιβλήθηκε», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Μετά το πέρας της σημερινής ακρόασης δεν έγινε σαφές πότε θα υπάρξει ετυμηγορία για την υπόθεση.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News