Business & Finance Πέμπτη 30/09/2021, 13:52
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bloomberg: Η Κομισιόν θέλει απόσυρση των μέτρων στήριξης το 2022

Bloomberg: Η Κομισιόν θέλει απόσυρση των μέτρων στήριξης το 2022

Τη σταδιακή απόσυρση των μέτρων στήριξης των επιχειρήσεων που έχουν θέσει σε ισχύ οι κυβερνήσεις της Ευρωζώνης μέσα στην επόμενη χρονιά επιθυμεί η Κομισιόν. Σημειώνεται ότι οι κυβερνήσεις έχουν χορηγήσει ή προαναγγείλει αθροιστικά μέτρα στήριξης ύψους 3 τρισ. ευρώ. 

Η Μαργκρέτε Φεστάγκερ, αρμόδια Επίτροπος για τις κρατικές ενισχύσεις, καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να στηρίξουν «μία προοδευτική απόσυρση των μέτρων στήριξης που ελήφθησαν επί κρίσης», κάτι που θα τερματίσει κάποια προγράμματα έως τις 30 Ιουνίου. 

«Βλέπουμε επιτέλους φως στο τούνελ, με την ευρωπαϊκή οικονομία να ανακάμπτει δυναμικά» ανέφερε σε δήλωσή της μέσω email στο Bloomberg. Πρόσθεσε δε ότι η απόσυρση των μέτρων θα συνοδευθεί από μέτρα για την τόνωση και την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, οι οποίες στη φάση της ανάκαμψης θα αναπληρώσουν την κρατική βοήθεια. 

Άφησε πάντως να εννοηθεί ότι κάποιου είδους στήριξης μπορεί να παραμείνει σε ισχύ για μεγαλύτερο διάστημα, όπως για παράδειγμα μέτρα που διευκολύνουν τη χρηματοδότηση για μικρές και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες και τείνουν να στηρίζονται στον τραπεζικό δανεισμό. 

Οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις μπορούν να καταθέσουν τις ενστάσεις/επισημάνσεις τους επί των προτάσεων της Κομισιόν και να ζητήσουν τροποποιήσεις πριν αυτές οριστικοποιηθούν. 

Πηγή: Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News