Business & Finance Δευτέρα 20/09/2021, 18:54
ΔΙΕΘΝΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Fitch: Το αυξανόμενο χρέος της Ε.Ε. μοχλός ανάπτυξης

Fitch: Το αυξανόμενο χρέος της Ε.Ε. μοχλός ανάπτυξης

Θετικός ως προς το αυξανόμενο χρέος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εμφανίζεται ο οίκος αξιολόγησης Fitch Ratings, καθώς όπως αναφέρει θα βοηθήσει στη χρηματοδότηση των στρατηγικών ανάπτυξης των κρατών-μελών. 

Παράλληλα όπως προσθέτει το ευρωπαϊκό χρέος (το οποίο ο οίκος το αξιολογεί με «ΑΑΑ» και σταθερό outlook), θα βοηθήσει τις χώρες στη μελλοντική τους συνεισφορά στον προϋπολογισμό της Ε.Ε. στις ενδεχόμενες υποχρεώσεις τους. 

Η Ε.Ε. αύξησε τον δανεισμό της ως απάντηση στην Covid-19, αντλώντας 90 δισ. ευρώ από το βραχυπρόθεσμο πρόγραμμα SURE. Στο ίδιο πλαίσιο η Κομισιόν προχώρησε στο Ταμείο Ανάκαμψης (NGEU), από το οποίο θα αντλήσει 750 δισ. ευρώ ή 150 δισ. ευρώ ετησίως.

«Θεωρούμε τις επιχορηγήσεις και τα δάνεια του NGEU για τη χρηματοδότηση των προγραμμάτων ανάκαμψης και ανθεκτικότητας ως βασικό στοιχείο στις στρατηγικές ανάπτυξης των χωρών, το οποίο θα μπορούσε να έχει ουσιαστικό θετικό αντίκτυπο στις μεσοπρόθεσμες προοπτικές της ανάπτυξής τους. Αυτό θα εξαρτηθεί από τη θεσμική ικανότητα των χωρών να διαθέσουν τα κεφάλαια εγκαίρως και αποτελεσματικά και να εφαρμόσουν τις μεταρρυθμιστικές ατζέντες στα προγράμματά τους», υπογραμμίζεται στην ανάλυση. 

Η έκδοση κοινού χρέους για τη χρηματοδότηση προς τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. αποτελεί ένα σημαντικό βήμα στον επιμερισμό του δημοσιονομικού κινδύνου, καθώς το χρέος θα εξοφληθεί από τους κοινούς πόρους και όχι από την κάθε χώρα μεμονωμένα. Τα σχέδια μερικής αποπληρωμής του χρέους της Ε.Ε. μέσω της αύξησης των νέων φόρων θα συμβάλλουν στη δημοσιονομική ολοκλήρωση, όπως υποστηρίζει ο οίκος. 

Καταλήγοντας, ο οίκος Fitch σημειώνει ότι το υψηλότερο ευρωπαϊκό χρέος για τη χρηματοδότηση των επιχορηγήσεων έχει δημοσιονομικές επιπτώσεις για τα κράτη μέλη, καθώς θα εξοφληθεί μέσω του προϋπολογισμού της Ε.Ε. (και ως εκ τούτου από τα κράτη-μέλη ανάλογα με το μερίδιό τους στη χρηματοδότηση του προϋπολογισμού). Ωστόσο, η μετακύλιση των αποπληρωμών από το 2028 στο 2058, σημαίνει ότι ο αντίκτυπος στους ισολογισμούς των κρατών-μελών για κάθε έτος θα είναι περιορισμένος.

moneyreview.gr 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News