Business & Finance Τετάρτη 22/09/2021, 20:13
ΚΛΑΔΟΣ ΑΣΦΑΛΕΙΩΝ

E.E.: Στόχος η απελευθέρωση 120 δισ.ευρώ από τις ασφαλιστικές

E.E.: Στόχος η απελευθέρωση 120 δισ.ευρώ από τις ασφαλιστικές

Tην αλλαγή του κοινοτικού πλαισίου κανονισμών για τις ασφαλιστικές εταιρείες πρότεινε η Ε.Ε. με σκοπό την απελευθέρωση 120 δισ.ευρώ για την αποκατάσταση των κλάδων της οικονομίας που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό, αλλά και την επίτευξη των στόχων για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής.

Οι αλλαγές στους κανόνες, που θα χρειαστούν έγκριση από τις χώρες μέλη της Ε.Ε. αλλά και από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θα απελευθερώσουν 90 δισ.ευρώ σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και επιπλέον 30 δισ.ευρώ σε μακροπρόθεσμο.

Η Βρετανία, η οποία αποτελεί την έδρα της μεγαλύτερης ασφαλιστικής αγοράς στον κόσμο και αποχώρησε από την Ε.Ε. πέρυσι το Δεκέμβριο, έχει αρχίσει και αυτή να επανεξετάζει τους κεφαλαιακους της κανόνες, γνωστούς ως Solvency II. Αυτό που την ενδιαφέρει να διαπιστώσει είναι κατά πόσο οι αλλαγές που δρομολογούν οι Βρυξέλλες θα επηρεάσουν την ανταγωνιστικότητα του Λονδίνου. 

Η Ε.Ε. έχει προτείνει ένα πλαίσιο που θα βοηθήσει στο άμεσο και υπό έλεγχο κλείσιμο ασφαλιστικών που αντιμετωπίζουν προβλήματα προκειμένου να αποφευχθεί πιθανή αποσταθεροποίηση του χρηματοοικονομικού συστήματος, όπως συνέβη με τις τράπεζες μετά την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση που διασώθηκαν με χρήματα των φορολογουμένων. Οπως χαρακτηριστικά ανέφερε η Επίτροπος της Ε.Ε. για τις Χρηματοοικονομικές Υποθέσεις, Μέριντ ΜακΓκίνες, δεν πρόκειται για επαναστατική αλλαγή αλλά για σταδιακές και σημαντικές αλλαγές. Σημειώνεται ότι το πλαίσιο κεφαλαιακών κανονισμών Solvency II υιοθετήθηκε το 2016 για την αγορά ασφάλισης, αξίας 10,4 τρισ.ευρώ και εφαρμόζεται από τις ασφαλιστικές εταιρείες, όπως Allianz, Generali και ΑΧΑ. 

Ωστόσο, ο Σβέν Γκίγκολντ, μέλος των Πρασίνων της Γερμανίας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, θεωρεί ότι οι προτάσεις δεν είναι σωστές καθώς αγνοούν τις συμβουλές των ρυθμιστικών αρχών της Ε.Ε. και υπόκεινται στις πιέσεις των παρασκηνιακών ομάδων που ζητούν να γίνουν εξαιρέσεις από τους κανόνες.

Ο Ολαβ Τζόουνς, αναπληρωματικός γενικός διευθυντής της Insurance Europe, συμμερίζεται την ανάγκη μείωσης των κεφαλαιακών απαιτήσεων από την Ε.Ε., όμως μόνο μία σημαντική και σταθερή μείωση θα έδιδε τη δυνατότητα στους ασφαλιστικούς ομίλους να αυξήσουν τη στήριξη προς την οικονομία και να ανακτήσουν την ανταγωνιστικότητά τους διεθνώς.  

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

    

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News